logo
logo

"Petorka" poručila: Ili prihvatite plan ili prekid EU integracija i nema investicija - sledi velika borba za ZSO“ (VIDEO)

23.1.2023 / 24Vesti.com

"Petorka" poručila: Ili prihvatite plan ili prekid EU integracija i nema investicija - sledi velika borba za ZSO“ (VIDEO)

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras u obraćanju građanima da je promena geopolitičkih okolnosti doprinela da dođe do sada najoštrijeg pristupa zapadnih zemalja prema Srbiji i pitanju KiM.

"U dogovoru sa članovima vlade, želim da govorim više o strateškim, a ne o taktičkim i dnevno političkim stvarima. Svi smo prethodnih dana videli prvu verziju, a koja se ne razlikuje mnogo od druge verzije u različitim medijima tzv. francusko - nemačkog plana, koji vise nije francusko -nemački plan, već mnogo više od toga", rekao je Vučić u Predsedništvu.


Kaže da niko nije hteo da govori o kontekstu i okolnostima i onome sa čim se Srbija suočava.

"Kada gledate neki papir uvek je lako da pronađete bezbroj zamerki, a u ovom papiru nije lako pronaći nešto čime bismo bili oduševljeni, već naprotiv. Međutim važno je , razgovori su bili jedni od najtežih u poslednjoj deceniji, jer sam u svim učestovao od kada je premijer bio Dačić, nikada to ovako nije izgledalo. Pitanje je zašto i šta je to što danas pravi razliku. Upravo činjenica da su promenjene geopolitičke okolnosti, velika je nervoza, Evropa je u defakto u ratu, ma šta god oni govorili", rekao je Vučić.

Istakao je da zato nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u političkom smislu.

"I sa druge strane, žele da u svom dvorištu, a ZB naravno i Srbija jesu njihovo dvorište, da tu bude sve onako kako oni žele. Postavlja se pitanje šta je još doprinelo da se izađe sa ovako oštrim pristupom i sa dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika podržanih od Vašingtona, kompletan regionalno - evropski kontekst je takav da u prethodnih nekoliko meseci posle izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, napada Rusije na Ukrajine - da je to postalo jedan od najvećih problema za Srbiju", naveo je predsedik Srbije.

Kaže da je to zato što smo na radaru svima, jer nismo uveli sankcije Rusiji, ali i zbog stalnih incidenata koje je Kurti izazivao želeći da isprovocira da uđemo u sukob i da bi Srbija bude kriva.


Rekli su mi u drugoj rečenici šta nas čeka ako ne prihvatimo plan

Vučić je rekao da mu je tokom sastanka sa diplomatskom petorkom tri puta rečeno sa čim će se Srbija suočiti ako ne prihvati novi plan za Kosovo i Metohiju.

Kako je naveo, rekli su mu u drugoj rečenici da Srbija mora da prihvati taj plan.

"A ako ga ne prihvatite jer mi smatramo da mora da bude prihvaćen ceo novi pregovarački okvir za put ka Evropi, suočićete se sa prekidom evropskih integracija, sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, sa sveobuhvatnim merama u ekonomskim i političkom smislu koji će naneti veliku štetu Srbiji", dodao je predsednik.

Ističe da mu je to ponovljeno još tri puta tokom sastanka, kao i to da je on svaki put snažno reagovao na to.


Prema njegovim rečima, to je ono što njega brine iako se neće desiti za mesec, dva dana, ali hoće za tri, šest meseci ili godinu dana.

Predsednik je kazao da se prošlih dana moglo čuti kako je on izdajnik, kao da je on pisao plan.

"Oduvek sam smatrao da je zamrznuti konflikt najgore moguće rešenje jer ćemo imati ubijanje i ranjavanje Srba gotovo na dnevnom nivou. Smatrao sam da je važno da tražimo kompromisno rešenje i smatram da treba da ga tražimo i u budućnosti. Svi oni dobrovoljni davaoci tuđe krvi, koji nam govore samo da prođe vreme, pa da još ne znam koliko Srba bude ranjeno, a da oni lepo žive ovde, a da Srbija ne može nigde napred, neka razmisle šta su dobro doneli Srbiji", poručio je Vučić.

Upitao ih je zašto nisu dobrovoljno davali svoju krv 2004. kada je bio pogrom ili 2008. kada je tzv. Kosovo proglasilo nezavisnost.

Ističe da i dalje smatra da je važno da se radi na kompromisnom rešenju i dodaje da ne veruje da je to moguće sa Aljbinom Kurtijem.

"Ali, nismo mi ti koji njih biramo, niti možemo da utičemo tako da moramo da razgovaramo sa svima i da tražimo rešenja jer nam je potreban mir sa Albancima i odgovoran pristup", kazao je Vučić.

Predlog prihvatilo i pet zemalja koje nisu priznale Kosovo

Predsednik Srbije je izjavio da je pet zapadnih izaslanika došlo u Srbiju sa planom napravljenim pre 60 dana, a koji je u međuvremenu priznat od svih zemalja EU, čak i onih pet koje nisu priznale KiM.

On je rekao da su te zemlje glasale za taj plan jer im je rečeno da eksplicitno nema priznanja Kosova.


"Došli su da nam predoče svoj plan, bez ikakve krivice Srbije, nismo nikome ništa uradili, a oni su došli pokazali plan, a zatim 13. decembra na frankofonskom skupu, svi prihvatili plan i pet zemalja nepriznavača, jer su im objasnili da nema eksplicitnog priznanja i iako su prikrili činjenicu da postoji implicite obaveza da se ne protivimo ulasku Kosova u UN", rekao je on.

Tako je taj plan, ne zvanično, ali de fakto postao novi pregovarački okvir, istakao je on.

"Nama nema napretka ukoliko budemo radili mimo Evrope, ili ako ne sarađujemo po tom pitanju", rekao je Vučić.

On je dodao i da Priština traži sukob jer želi da uvuče Srbiju u sukob sa NATO, a kako bi izbegla formiranje ZSO.

"Ljudi su hapšeni ni zbog čega, zbog sanitetske opreme, pucano je na decu zbog badnjaka, zapad je skočio jer je Rada Trajković sedela na klupici dva sata, a ne jer je Delević izrešetan ili napadnuta deca. Moramo da razumemo da su oni osudili Srbiju za barikade, a nisu hteli da čuju zašto su to uradili. Mi smo za to krivi, a ne šikaniranje i napadi na Srbe, oduzimanje prava Srbima. To je njihova vizura", rekao je Vučić.


Sledi velika borba za Zajednicu srpskih opština

Predsednik Srbije je izjavio da sada sledi velika borba za formiranje Zajednice srpskih opština i istovremeno ocenio da ga brine to što ne postoji racionalan pristup rešavanju kosovskog problema.

Vučić je rekao da će pokušavati da kažu da od 22 principa 21 nije u skladu sa Ustavom Kosova i da neće to da urade, ali očekuje da to u narednim mesecima konačno bude završeno, napominjući da je video odlučnost Amerikanaca.

On je istakao da je za Srbiju važno da bude formirana Zajednica srpskih opština, navodeći da ta zajednica ne može da bude nevladina organizacija.

"Ona ima 22 principa i ne može da bude nevladina organizacija. Potpisao je sa mnom Isa Mustafa predsednik prištinske vlade. U tim principima postoje ciljevi, organizaciona struktura, da ima skupštinu, predsednika, administraciju", naveo je predsednik.

Prema njegovim rečima, ciljevi ZSO su jačanje lokalne demokratije, puni nadzor u oblasti obrazovanja, u oblasti primarne i sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite, omogućavanje razvojnih aktivnosti.


"Imate jasnu odredbu koja govori o pravu, ne neke druge države, već Srbije da finansira funkcionisanje i rad ZSO", podvukao je Vučić.

On je naveo da ga brine to što ne postoji racionalan pristup rešavanju problema, dodajući da je to primetio u razgovoru sa predstavnicima najmoćnijih zemalja.

"Šta god da sam izgovorio zasnovano je na činjenicama, shvatio sam da je isteklo vreme za razum, niko ne želi ni da me sluša, ne mene, nikoga od nas. Oni imaju svoju agendu, to je poraz Rusije i sve što se nađe na putu biće počišćeno", rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija želi kompromis i razgovore na svakom mestu, da obe strane moraju da čine ustupke, ali je problem kada jedna strana može da radi šta hoće i da za to bude nagrađena.

Vučić je podsetio da je Priština dobila bezvizni režim sa Evropom, prijem njihovih papira za EU, ulazak u Savet Evrope, da li za šest meseci ili godinu dana, svejedno.

Kaže da Srbija u međuvremenu mora da razgovara sa evropskim posrednicima, Albancima, da pronalazi kompromisna rešenja u različitim oblastima, od energetike do diplomata, tablica..

"Ne možemo da sprečimo ulazak u SE, ni u NATO, iako sam rekao da ako od nas očekuju aplauze, neće dobiti, ali mi to ne možemo da sprečimo. Ono što možemo da razgovaramo kako da podižemo stepen poverenja između nas i Albanaca, da izgradimo poziciju za budući dugotrajni mir, da li ćemo uspeti, to je druga stvar", rekao je Vučić.


Narednih dana obavestiću poslaničke grupe o detaljima evropskog plana

Vučić je rekao da će u narednim danima pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa kako bi ih upoznao sa svim detaljima evropskog plana.

"Ono što je važno to je da ću već narednih dana pozvati da obavestim, jer ne mogu da otvoreno govorim, javno, o svim detaljima, sve predstavnike poslaničkih grupa koje žele da čuju. I obavestiću ih o tome kako je to sve teklo. Šta se iza svega krije, šta su namere, pravićemo pravu institucionalnu transparentnost, tražiti značajniju ulogu parlamenta i Vlade", rekao je Vučić.

Naglasio je da "narod ne mora da brine", jer ništa nije potpisano.

"Niti smo šta potpisali niti negde ima naš paraf. Mi smo samo suočeni sa činjenicama, ali mi sami moramo da budemo fer i da razumemo da je važno i da pokušavamo da nalazimo kompromisna rešenje", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je ocenio da se neće "ni danas ni sutra, ni za mesec, ni za tri neće dogoditi bilo šta".

"A kada budemo suočeni sa tim konačnim zahtevima onda će se o tome izjašnjavati Narodna skupština, možda i narod, možda i svi drugi. Kad kažem svi drugi mislim i na sve druge institucije političkog sistema Srbije i celokupno srpsko društvo", rekao je Vučić.

Ističe da je on uvek obaveštavao i slušao mišljenje i SPC i svih ostalih verskih zajednica na teritoriji Republike Srbije.


"U svakom slučaju, pred nama je težak period i biće nam potrebno više truda i mnogo više rada i energije, kako bi sve to prevazišli na najbolji mogući način", ocenio je Vučić.

Vučić naglašava da je veoma važno da Srbija pokaže svima da je opredeljena za mir.

"Da pokažemo da se zalažemo za mir u regionu, da pokažemo da su sve optužbe o tome kako ćemo nekog da napadamo bile lažne i besmislene i da mi pokažemo šta je to što očekujemo u budućnosti i da se za to borimo", zaključio je Vučić.

Rekao je i da trenutna situacija utiče na sve, a da će u narednim danima morati da se bavi i drugim pitanjima kao što je spuštanje inflacije iako su pokazatelji Srbije bolji od drugih zemalja.

"Da prođete bolje od jedne Rumunije na tržištu obveznica je neverovatan uspeh. Naši podaci su bolji. Naš javni dug će biti ispod mastrikta 60 odsto. U evrozoni je 94 odsto javni dug", rekao je Vučić.


Poštovaću Ustav, koja je politika onih koji mi sa skijanja sole pamet

Predsednik je istakao da se u evropskom planu za rešavanje kosovskog pitanja ne spominju Ujedinjene nacije, osim što se kaže da ih nećemo sprečavati pri ulasku u međunarodne organizacije.

"Mi ne možemo da sprečimo ulazak Kosova u Savet Evrope, jer nemamo većinu, borili se koliko god ili ne, a borićemo se", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje N1 da li je to što Srbija ne može da spreči članstvo Kosova u UN, Savetu Evrope, NATO, ono što ga najviše zabrinjava i što je posebno teško prihvatljivo za Srbiju.

Vučić je dodao da ni u NATO ne možemo da sprečimo ulazak, jer nismo članica NATO i Srbiju ne pita niko ništa.

"To je meni rečeno, a što se tiče UN to je druga priča i veoma ću brinuti o tome i kada kažem veoma brinuti o tome, to znači poštovati Ustav Srbije", kazao je predsednik.

Vučić je upitao šta je politika i cilj onih koji jedan dan kažu za njega da je veleizdajnik, iako nijedan od tih planova nije njegov, niti je učestvovao u njihovom sastavljanju.

"Razumeo sam da ste za Evropu, da ste otvoreni, da želite modernizaciju Srbije, a izgleda da niste ili je dovoljno da je neko protiv svoje države, protiv Srbije, što će da zakamuflira tako što će da kaže da je protiv Vučića. Nije ovde ništa Vučić uradio, ni dobro, ni loše, osim što sam imao užasne razgovore", kazao je predsednik.

Dodao je da je morao da se bori dok je neko skijao po Sloveniji, pa je morao da sluša kako mu "skijaš iz Slovenije" soli pamet kako treba da se bori za Kosovo.

"Pitam šta je politika, šta je cilj, da li vi koji ste veliki junaci, dobrovoljni davaoci krvi, što ne odoste jednu noć u Kačanik da prenoćite, izađite iz stana koji vam je država dala na Dedinju, otiđite do Kačanika i pokažite narodu koliko ga volite", naveo je predsednik.


Vučić poručuje političkim protivnicima da ne može da izda Kosovo po 5.000-ti put i navodi da jednom može nešto da se izda, a da on nije mogao da izda nešto što su oni dali na tacni 2008., a on uspeo da ga vrati u žižu javnosti - evropske i svetske.

"Hajde sada ponovo se vratite na skijanje, država vam omogućila, nemojte da pametujete, ima ko će da brine za državu", poručio je predsednik političkim protivnicima.

Dogovorili smo na vladi taktičke poteze, zaštitićemo građane i državu Srbiju

Vučić je izjavio da su danas na sednici vlade kojoj je prisustvovao dogovoreni taktički potezi - ko će šta da preuzme na sebe i kako će to da izgleda i poručio da će svakako biti zaštićeni građani i država Srbija.

"Verujem da je to jedini mogući put, jer ako je izbor taj da sa jedne strane imamo izolaciju, sankcije ovakve ili onakve, ali nema gorih sankcija od povlačenja investicija, što mi je tri puta direktno izrečeno u lice, ili ćemo sa druge strane da prihvatamo sve odmah, što znači i Kosovo u UN", rekao je Vučić.

Kaže da je on za onaj put kompromisa koliko je moguće.

"Ali, dobio sam nekoliko čestitki od američkih predsednika o međusobnom priznanju, ali se ipak danas više ne govori o međusobnom priznanju. Ipak smo nešto pomerili stvari. Čak se ovde i ne govori o našem odobravanju ulaska Kosova u UN, jer možemo da glasamo i protiv, ali bismo de fakto prihvatili njihovo članstvo odnosno pomogli drugima da mogu to da izglasaju. Naše je da pokušamo da kompromisom dođemo do normalizacije odnosa u kojima će Srbi na KiM moći da žive normalno i ne brinu za svoju decu, da mogu da idu u školu i da ih niko ne hapsi i ne maltretira", naveo je Vučić.

Poručio je da će čuvati država Srbiju i njenu celinu, jedinstvo i sve drugo.

"Biće veoma teško, zato sam veoma uplašen i imaćemo teške dane već u drugoj polovini ove godine. Video sam ogromnu odlučnost kod mojih sagovornika. Verujem da će to biti veoma teško, da to teško breme i vreme izbegnemo. Ali, naše je da se borimo i pokušamo, a tada ja znam šta ću da odlučim, ali ne u ime Srbije, pošto bi to bilo protivno Ustavu, jer će u ime Srbije odlučivati drugi nadležni državni organi i eventualno građani. A mi ćemo do tada da se borimo da menjamo pristup svemu, a u šta veoma sumnjam", kazao je Vučić.

Dodao je da je izabran za predsednika najviše zahvaljujući glasovima žena, više od 60 odsto, majki, sestara, supruga...

"I obećao sam im da ćemo čuvati mir i stabilnost, obećao sam celoj Srbiji poštovanje Ustava Srbije i na Ustavu sam se zakleo i to ću da činim i ubuduće", poručio je Vučić.


Sada drže pridike, a ćutali kada je proglašena nezavisnost Kosova

Predsednik je prokomentarisao izjave pojedinih opozicionih lidera u vezi sa Kosovom i Metohijom, ocenjujući da su se neki drznuli da drže pridike, a ćutali su kada je proglašena nezavisnost tzv.Kosova.

Povodom saopštenja koalicije NADA na čijem je čelu Miloš Jovanović da izdaja nikada ne prođe nekažnjeno, Vučić je odgovorio da su u pravu i da to ljudi ne zaborave, dodajući da zato (Miloš) Jovanović i nije na vlasti.

On je rekao da ne voli da koristi reč izdaja, ali da vole da je koriste oni koji su pustili braću Mazreku, Kurtija i sve ostale, a da ništa ne dobiju za uzvrat.

"Kada ćutite i sakrijete se u mišju rupu, kada vam ubijaju narod, ruše i spaljuju crkve kao 17. marta 2004., kada ćutite 2008. kao zaliveni kada proglase nezavisnost Kosova i jedino što se uradi održimo jedan moleban, a onda se drznete da nekom drugom držite pridike i predavanje, kako bi trebalo da se ponaša, prokomentarisao je Vučić.

Vučić je komentarisao i izjavu lidera Dveri Boška Obradovića koji je rekao: Mi treba da pritisnemo aktuelnu vlast i u Skupštini i na uličnim protestima da država Srbija odbije ultimatum Zapada ili Vučića da podnese ostavku ako je to za njega preveliki teret".

Što se tiče ovih drugih koji kažu Vučić da se povuče ako ne može, u pravu ste, Vučić ne može, ali gospodin Obradović, možete misliti te države koju bi vodio Boško Obradović kako bi to izgledalo i u šta bi se ta država pretvorila u roku od 24 sata, rekao je Vučić.

Dodao je da se Dragan Đilas koji je pomenuo vladavinu prava čak odgovornije ponašao od drugih.

Gospodin Đilas je rekao vladavina prava, to je velika zabluda, možda mu je to u tom trenutku izleteo, nije želeo da vređa, čak se odgovornije ponašao od drugih, ali da vas podsetim kada pričate o vladavini prava, to ste nam govorili 1999. u kampanji 2000. da je kosovsko pitanje demokratsko, podsetio je Vučić.

On je dodao da su tada govorili ta će to rešiti čim smene Slobodana Miloševića.

Vučić je naveo da su pošto smo imali demokratsku državu i vladavinu prava rušili crkve i proterivali ljude.

Prekinite da pravite šalu i da pravite neozbiljne primedbe. Samo ih je bilo briga za geopolitičke interese i da sve svoje greške mogu da pokriju našim odlukama, rekao je on.

Na tvrdnje da je došao na vlast na pitanju Kosova, Vučić je odgovorio da je do promena u zemlji došlo zbog mnogo stvari, pre svega nebrige za Kosovo, a što je još važnije, zbog ekonomski razorene Srbije i zakatančenih fabrika.


Brine me što ne postoji više racionalan pristup rešavanju problema

Predsednik ukazuje da ga brine to što ne postoji više nikakav racionalan pristup rešavanju problema.

"To je nešto što sam video i u razgovoru sa predstavnicima najmoćnijih zemalja sveta. Šta god da sam izgovorio zasnovano na činjenicama i papirima, shvatio sam da je isteklo vreme za razum, niko ne želi da me sluša. Oni imaju svoju agendu, to je poraz Rusije i toj agendi sve što se nađe na putu biće počišćeno", rekao je Vučić.

Kada im kažem mora da ide prvo ZSO, oni kažu jeste, ali vidite da nije realno, dodaje Vučić.

"Vidite da nikakvi objektivni i racionalni argumenti više ne prolaze", poručuje Vučić.

"Obe strane moraju da čine ustupke, ali je problem u tome kada vidite da jedna strana može da čini šta hoće i da u tome bude nagrađena", istakao je Vučić.


Mogao sam da kažem da nećemo da razgovaramo, ali bi bilo posledica

Predsednik je rekao da je prihvatio razgovore ne zato da bi kupovao vreme jer Aljbin Kurti će činiti sve da ne formira ZSO, a što hronološki prvo sledi, već jer Srbija ne sme da ostane izolovana.

"Ja sam shvatio da nas niko ne sluša i da ćemo morati sa tim da se suočimo. Da li sam mogao da kažem izađite napolje, nećemo da razgovaramo o tome. Mogao sam, ali bi bilo posledica. Bilo bi pitanje dana, ili nedelje, kada bi nam ukinuli bezvizni režim koji imamo sa EU. Drugo što bi nam se dogodilo ne bi bilo više stranih investicija, a mnoge bi se i povukle iz Srbije", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da samo Nemci u našoj zemlji zapošljavaju 80.000, a ako se uzmu i Amerikanci, Francuzi i Italijani ona je taj broj još toliki.

"Sa Nemačkom imamo 8,2 milijarde evra, od toga isplaćujemo plate i penzije, a da ne pričam šta bi značilo da Srbija bude izolovana. Srbija mora da učestvuje u dijaogu, mora da nastavi svoj put, ne zato što obožavam njihovo licemerje već zato što ekonomski moramo da opstanemo i napredujemo, ne smemo da budemo izolovani", rekao je Vučić.


O medijskoj kampanji u regionu: Razmislite zašto im smetam

Vučić je rekao da mu nije problem da izdrži laži koje se plasiraju o njemu u regionu, jer je naučio i navikao, ali je pozvao građane da razmisle koliko i zašto smeta onima koji, kako je rekao, moraju toliko masno i gnusno da lažu.

Vučić je to rekao u povodom pisanja medija u regionu da je tukao zarobljenike u Petrinji, da je iznad Sarajeva nosio pušku, ali i komentarišući izjavu Vilijama Vokera da treba osnovati specijalni sud za njega.

Kada sam prvi put tražio da odem u Jasenovac pojavila se ta priča ja bio zarobljenik, a Vučić me tukao u Petrinji. Ja nikad u životu nisam bio u Petrinji, ni kao beba nisam prošao kroz Petrinju. Je l vi razumete šta to znači u međudržavnim odnosima da takve stvari lažete?, upitao je Vučić.

Onda su, kaže, počeli da izmišljaju da je došao kao mladi radikal u Sarajevo.

Ja nisam bio tada radikal, postajem radikal tek u junu 1993. Pojma nemaju, izmišljaju sve što stignu. Onda vidite na jednoj slici mene s kišobranom, na drugoj vidite sa stativom za kamere, pomagao sam stranačkom kamermanu u tom trenutku, kaže vidite on se miče iz kadra, mora da je puška. Vi ne verujete kakve gluposti morate da slušate i kakve laži. Prekinite da lažete, poručio je Vučić.

Kako je rekao, kad kažete pokažite tu pušku, nemaju šta da vam pokažu zato što lažu.

Onda smo došli do ovog velikog prijatelja opozicionih lidera Vilijama Vokera na čije je insistiranje došao na Kosovo. On bi sad specijalni sud za mene pošto sam verovatno ratni zločinac, tako da sam prvo tukao zarobljenike u Petrinji, ubijao snajperom u Sarajevu, na kraju sam završio sa ubijanjem po Kosovu kako kaže Voker, rekao je ironično Vučić i pozvao građane da razmisle koliko im, kako je rekao, "meta takvih laži smeta".

Foto: screenshot instagram buducnostsrbijeav/D.GOLL24Vesti.com – Sva prava na sadržaj

logo

24Vesti.com je srpski informativni portal sa najnovijim vestima dana, u svako vreme - 24 časova dnevno.

24vesti© nema odgovornost za komentare na stranici, kao i komentare na socijalnim mrežama Facebook i Twitter informativnog sajta.

Develop & Design MaxMedia Group Copyright © 2023