Ambasade Francuske, Italije, Nemačke, SAD i Velike Britanije, Delegacija EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini reagovali su večeras na pismo koje je Briselu uputio član Predsedništva BiH Željko Komšić i poručili političarima da se uzdrže od međusobnih optužbi i da, umesto toga, rade na evrointegracijama.

„Ova godina u kojoj se ne održavaju izbori pruža jedinstvenu priliku Bosni i Hercegovini da napreduje sa reformama, koje su jasno utvrđene u 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU, a to je moguće samo ako svi politički i institucionalni akteri, zajedno sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj meri uključeni“, navodi se u pismu, prenosi Klix.

Ističe se da su lideri u BiH obavezali na ove ciljeve i poručuje da je važno da ne izgube iz vida ovu priliku i da ne sputavaju napredak zemlje.

„Transparentnost i inkluzivnost ključni su za širi uspeh, ali česti pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namera pojedinih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući Evropsku uniju i Sjedinjene Države, kontraproduktivni su za važne reformske procese koji su neophodni da bi se povećalo demokratsko učešće, osnažila vladavina prava, dao podstrek ekonomskoj konkurentnosti i vratilo poverenje građana“, stoji u pismu.

Svi politički akteri u Bosni i Hercegovini pozvani su da se uzdrže od spekulacija i stvaranja nepotrebnih tenzija i da, umesto toga, pažnju usmere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi država krenula napred na putu ka EU, koji je odabrala.

Komšić je u pismu čelnicima EU i ministrima spoljnih poslova država članica analizirao političku situaciju u Bosni i Hercegovini, pri čemu je optužio Hrvatsku i Srbiju da se mešaju u unutrašnje stvari BiH, a Rusiju da vrši snažan uticaj kako bi sprečila da se BiH približi NATO, uz niz kritika koje je izneo na ponašanje Delegacije EU u Sarajevu.