AUTOBUSI ČEKAJU: Srpski turisti jutros prelaze granicu sa Grčkom bez problema

Share on facebook
Share on twitter
7947-autobusi-cekaju-srpski-turisti-jutros-prelaze-granicu-sa-grckom-bez-problema

Posle jučerašnjeg šoka, konfuzije i neizvesnosti izazvanog iznenadnom odlukom Grčke da zabrani ulzaka srpskim turistima u tu zemlju, a onda oko 23 sati ipak otvori ganični prelaz Kulata sa Bugarskom, gde je naših najviše i bilo, jutros turisiti nesmetano nastavljaju put grčkog mora. Ipak, ono što se svi pitaju, s obziroma na to da ova odluka nije zvanično saopštena, jeste da li će svi naši turisti i dalje nesmetano moći da pređu granicu.

Odluka koja je sinoć stigla u “minut do dvanaest” promenila je sve, pa se i gužva na putu kroz Bugarsku danas rasčistila, a tokom večeri se očekuje da put Grčke krenu i autobusi kojima je juče bio otkazan polazak, prenosi RTS.

Put Grčke preko Bugarske sinoć je krenula i patrola “Blica” koja je rano jutros nesmetano prošla grčko-bugarsku granicu, a reporteri kažu da su čekali svega pola sata na “ozloglašenom” graničnom prelazu Kulata-Promahonas.

Konfuzija, iznenađenje, nemir juče su vladali među srpskim turistima koji su krenuli put Grčke.

Više od 50 automobila sa oko 200 srpskih građana bilo je sprečeno da pređe bugarsko-grčku granicu, zbog iznenadne odluke Vlade Grčke da mora da prati preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama od 1. jula, uprkos ranijem dogovoru grčke i srpske strane o obostranom otvaranju granica.

Nekoliko minuta pre 23 sinoć Grčka je dozvolila prolaz srpskim turistima, tako da su oni svoj put nastavili bez problema.

Novinar Mladen Alvirović, koji je sa ekipom emisije RTS-a krenuo u patrolu do Tasosa, preko Bugarske, bio je blokiran na prelazu Kulata–Promahones.

Sada je, kako kaže, prolazak srpskih turista preko graničnog prelaza neometan iako grčki graničari još nisu dobili zvaničan dopis da je prethodna odluka suspendovana.

Očekuje se da zvanična odluka stigne tokom prepodneva.

Na grčko-bugarskoj granici trenutno je desetak automobila sa srpskim tablicama koji čekaju prelaz.

Večeras ili sutra polazak autobusa

Direktor Jute Aleksandar Seničić rekao je za RTS da su zbog jučerašnje situacije zaustavljeni planirani polasci autobusa za Grčku.

Danas će na put krenuti oni koji juče nisu uspeli da krenuFOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RAS SRBIJA
Danas će na put krenuti oni koji juče nisu uspeli da krenu

Ta putovanja će biti realizovana od trenutka kad se dobije zvaničan papir iz Grčke da srpski turisti mogu ući u tu zemlju preko Bugarske, navodi Seničić.

Očekuje se, kaže, da papir stigne do podneva. To znači da će putnici, ukoliko budu želeli, verovatno autobusima krenuti večeras ili sutra ujutru.

Prema njegovim rečima, prevoz će biti organizovan kako je i ranije planirano – Bugarska je tranzitna ruta broj 1.

– Agencije su u teškoj situaciji, bili smo i ranije u teškoj situaciji jer su teško objašnjavali putnicima šta je sve izmenjeno. Velika zahvalnost putnicima što su ostali sa nama i uzeli zamenska putovanja. Neće biti izmena, neće biti penala, ni mi ni putnici nismo krivi – ističe Seničić.

NAJČITANIJE