Crnogorska policija je rano jutros okupirala Budvu. Pošto gradonačelnik Marko Carević nije želeo da isporuči svoj grad i narod na srebrnoj tacni Milu Đukanoviću, crnogorske vlasti su poslale specijalce koji celo jutro hapse, tuku i šikaniraju građane. 

Milovi SAJ-evci se ponašaju kao okupaciona sila, a ne narodna policija. O tome svedoče porazbijana stakla na zgradi opštine, pohapšeni ljudi koje krvavih glava odvlače u maricu, kao i sama činjenica da ih je narod dočekao sa povicima: “ustaše”.

Međutim, jedna fotografija najbolje svedoči o razmerama stradanja našeg naroda u Crnoj Gori. Dok funkcioner SO Budva leži na zemlji, “čuvar reda” mu kolenom stoji na vratu, gotovo identično kao što su američki policajci kolenom ugušili Džordža Flojda u Mineapolisu.

Razlika je u tome što međunarodna zajednica i dežurni dušebrižnici ćute kada Srbinu stave nogu na vrat, dok zbog Flojda gore Amerika, Pariz, Amsterdam, London i drugi svetski gradovi.

Još jedna razlika je i u tome što je Derek Šovin, policajac koji je ubio Flojda, završio u zatvoru, dok će njegov crnogorski kolega verovatno biti unapređen. Njegoš nam je ostavio u amanet da je najsvetija ljudska dužnost da stane “tirjanstvu nogom za vrat”. U ovom trenutku tirjanstvo, nažalost, stoji na vratu nemoćnim ljudima. Flojdovu smrt je obeležio poklič “Ne mogu da dišem”. A Srbi će ipak disati, čak i kada im se vrat nalazi između kolena zlotvora i betona.

Sa gradonačelnikom Carevićem su uhapšeni i njegov sin i brat, i predsednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović, menadžer Milo Božović, sekretar za investicije Mladen Mikijelj, Nikola Jovanović, šef Carevićevog kabineta, kao i Đorđe Vujović, Carevićev savetnik.

Razlog haosa u Budvi je pokušaj DPS-a da uvede Upravnu inspekciju u zgradu opštine Budva, sa ciljem da legalizuje bespravno otimanje vlasti u ovom primorskom gradu. Vladimir Bulatović i odbornica Demokratske partije socijalista (DPS) Snežana Kuč su fantomskim glasanjem poslanika DPS izabrani na rukovodeće položaje opštine, u koju ipak mogu da uđu samo uz pomoć specijalaca.