Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je večeras u Istočnom Sarajevu da Rusku Federaciju i Republiku Srpsku vežu bliske i dobre veze i da se Rusija zalaže za saradnju sa narodima u BiH.

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, rekao da Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma i poziva sve da poštuju ovaj sporazum.

On je posle sastanka sa Dodikom jasno poručio da svaki pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma može izazvati najozbiljnije rizike i posledice.

”Osnovni principi zahtevaju da svi problemi u BiH budu rešeni unutrašnjim političkim dijalogom, bez stranog mešanja”, istakao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je rekao i da je „sazrelo pitanje o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika, jer BiH nije potreban međunarodni protektorat u vidu visokog predstavnika, prenosi Tanjug.

On je istakao da je primljena na znanje odluka Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, te da Rusija smatra da je ova odluka ispravna.

Lavrov je dodao i da je Rusija spremna za nastavak saradnje sa RS i BiH u borbi protiv pandemije korona virusa, uključujući i aspekt koji se odnosi na nabavku ruske vakcine.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim razgovarano o Dejtonskom sporazumu koji nije napravljen da bude promenjen i ukinut bez saglasnosti svih strana u BiH – dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Mi smo dugo godina izražavali protivljenje međunarodnom intervencionizmu visokog predstavnika i zato tražimo danas da Kancelarija visokog predstavnika i on sam budu ukinuti – rekao je Dodik.

Dodik kaže da su tzv. Bonska ovlašćenja prevara i podvala i da PIK nije mogao bilo kome da da takva ovlašćenja. On je istakao da svi zakoni koje je nametnuo visoki predstavnik moraju da budu ukinuti.

Dodik je istakao da je na današnjem sastanku razgovarano o dobrim odnosima Republike Srpske i Rusije, te da je konstatovano da nema otvorenih pitanja.

On je naglasio da je čast što je Lavrov došao u Srpsku na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Zahvalio je Rusiji na ulozi u kreiranju i dolasku do sporazuma, a posebno za njegovu afirmaciju.

 Ta podrška je bila veoma važna i dovela je do toga da zaista znamo da u svijetu postoje oni koji su spremni da se drže potpisanog sporazuma – istakao je on.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne želi i ne prihvata članstvo u NATO.

Poručio je da se Srpska neće pridružiti sankcijama protiv Rusije, istakavši da Republika Srpska nije tražila nikakvu podršku za secesiju, za šta neki pokušavaju da je optuže.

Dodik dočekao Lavrova u Istočnom Sarajevu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov stigao je večeras u Istočno Sarajevo, gde su ga dočekali srpski član i predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik i predsednica Srpske Željka Cvijanović, preneo je portal Srpskainfo.

Lavrov je dolaskom u Istočno Sarajevo započeo dvodnevnu posetu BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

Nakon razgovora sa zvaničnicima Srpske, očekuje se obraćanje Dodika i Lavrova novinarima.

Bajden: Dejton doneo mir, ali posao nije u celosti završen

Novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da je Dejtonski sporazum doneo mir u Bosni i Hercegovini, reafirmisao njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost, ali i da četvrt veka kasnije nije u celosti završen posao, kako je naveo, po pitanju pravde, pomirenja, kao i kreiranja funkcionalne multietničke BiH.

Kako je Bajden istakao, a preneto na sajtu novoizabranog predsednika „buildbackbetter.gov” „videli smo kako nacionalizam pobeđuje državni interes uz bogaćenje nekolicine, a ne provođenje reformi u korist većine” i poručio da je da je „godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o svjetlijoj budućnosti i da se ponovo obavežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne BiH za sve njene građane”

Kao predsednik, dodaje on, očekujem saradnju sa međunarodnom zajedničkom i građanima BiH kako bismo konačno postigli obećanje iz Dejtonskog sporazuma, kao što je prosperitetna, ali i demokratska Bosna i Hercegovina u srcu Evrope – celovita, slobodna i mirna.

Dodao je da se pridružuje međunarodnoj zajednici i građanima BiH u obeležavanju 25. godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je, prema njegovim rečima, doneo kraj kod jednog od najgorih sukoba na evropskom kontinentu nakon Drugog svetskog rata, prenosi Tanjug.

„Na ovaj dan obeležavamo napore mirotvoraca, iako istovremeno žalimo za izgubljene 100.000 života i preko milion raseljenih”, naveo je Bajden.