Putnici iz Srbije koji pođu na letovanje u Grčku u slučaju da obole od korone mogli bi da završe usred mora i to na nekom zabačenom grčkom ostrvu koje su tamošnje vlasti odredile za karantin za sve zaražene.

Grčka ima u planu da odredi nekoliko ostrva s improvizovanim bolnicama za smeštaj turista inficiranih kovidom-19 kao što su davne 1903. godine na izolovana ostrva slali gubavce. Inicijativa da se svi zaraženi koronom izoluju na usamljena ostrva još nije detaljno razrađena pa će Grci do tada sve lakše slučajeve verovatno izolovati u „hotelsku karantinsku mrežu“ – posebnu grupu hotela koja će primati samo bolesne od korone.

Pored toga, svaki hotel je dužan da, za ne daj Bože, ima posebnu sobu namenjenu za izolaciju inficiranog turiste, dok bolesnika ne odvedu u pravi karantin.

Taj plan prvi je najavio grčki ministar turizma Haris Teoharis rekavši da se ostrvo za smeštaj zaraženih pripremaju:

– Dok se ne odredi odgovarajuća regionalna jedinica ili ostrvo kao smeštaj privremenog boravka pojedinaca koji su inficirani korona virusom, sada svaki ugostiteljski objekat koji sadrži do 10 soba mora imati jednu sobu namenjenu za karantin zaraženih kovidom.

Svaki hotel/rizort koji ima do 50 soba mora odrediti dve sobe za karantin potencijalno zaraženih turista.

– Hoteli koji sadrže više od 50 soba moraju nameniti tri odsto smeštajnih kapaciteta za uslove karanitna – naveo je Teoharis.

Srpski ministar turizma Rasim Ljajić kaže da postoji ogroman broj nedoumica, komplikacija i peripetija ako krenete na odmor u Grčku.

– Svako će individualno odlučivati da li želi da putuje, ali mislim da je, imajući u vidu celokupnu situaciju, najbolje letovanje ove godine provesti u Srbiji – rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, ponuda za odmor u Srbiji je zaista mnogo bolja nego ranije, veliki je izbor, i kako kaže, odnos cene i kvaliteta je odličan.