Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je čestitku predsedniku SAD Džo Bajdenu povodom pobede na izborima.

– U kapacitetu predsedavajućeg Predsedništvu BiH, kao i predstavnika srpskog naroda u ovoj instituciji, čestitam na izbornoj pobedi i osvojenom mandatu na jednoj od najvažnijih i najuticajnijih funkcija u svetu – funkciji predsednika Sjedinjenih Američkih Država – istakao je Dodik u čestitki, prenosi Srpskainfo.

On je naglasio da su SAD, sa kojima srpski narod deli prijateljstvo i savezništvo duže od jednog veka, jedan od autora i garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, usaglašenog u Vazduhoplovnoj bazi Rajt-Peterson, u blizini Dejtona, država Ohajo, koji je zaustavio krvoproliće i građanski rat u BiH 1995. godine, i uspostavio ustavno-pravni sistem u BiH baziran na ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je podsetio da se datum usaglašavanja, 21. novembar, slavi kao važan praznik u Republici Srpskoj, saopšteno je iz kabineta predsedavajućeg i srpskog člana Predsedništva BiH.

– Jasno je da je za srpski narod, i mene lično, neprihvatljivo obeležavanje 25. novembra, datuma preuzetog iz prethodnog, komunističkog režima SFRJ, kao i datuma koji je najavio početak građanskog rata u BiH, 1. marta, tim više što BiH nema definisan niti usvojen Zakon o praznicima. Složićete se da je uzajamno poštovanje temelj uspešne i produktivne saradnje, koja je i BiH i regionu u celini, preko potrebna – istakao je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH.

Dodik je uvaženom predsedniku SAD Džo Bajdenu uputio izraze iskrenog poštovanja.