Crnogorski predsednik i lider DPS-a Milo Đukanović izjavio je danas da veruje da će uskoro doći do raspleta po pitanju vlade, te da ponudu za njeno formiranje očekuje od onih koji raspolažu sa 41 mandatom u parlamentu.

Upitan da li su stranke koje će imati 41 mandat u parlamentu tri opozicione stranke, Đukanović, koji poverava mandate za sastav vlade, je u intervjuu za Njuzmaks Adria (Newsmax Adria) odgovorio, da to treba videti.

„Za sada imamo takvu najavu. Dosta su udaljeni njihovi programi!, ocenio je Đukanović.

Prema preliminarnim rezultatima nedeljnih parlamentarnih izbora tri opozicione koalicije zajedno su ostvarile tesnu većinu sa osvojenih 41 od 81 mandata u Skupštini Crne Gore, čime su u poziciji da mogu da formiraju novu vladu.

Lideri tri opoziciona bloka, Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazavić sastali su se sinoć i dogovorili principe na kojima bi počivala buduća vlast, a jedan od njih je ekspertska vlada.

Mandat za sastav vlade poverava predsednik države nakon konsultacija sa parlamentarnim partijama.

Đukanovićeva DPS osvojila je na nedjeljenim izborima najviše glasova, ali je istovremeno zabežila pad od 6 mandata u odnosu na prethodne izbore i nema većinu da, ni sa tradicionalnim partnerima, formira vladu.

Komentarišući jučerašnje incidente u nekoliko gradova Crne Gore, a tokom slavlja pristalica opozicije, crnogorski predsednik je kazao da je to bio „izliv netolerancije, agresije, primitivizma“, te „pokušaj obračuna sa ljudima koji drugačije misle“.

„Incidenti nisu nikoga iznenadili, slavlje još manje. Razloga za slavlje pobednik uvek ima, ali to slavlje uvek podrazumeva civilizovan odnos prema drugim građanima i prema očuvanju stabilnosti Crne Gore. Mi smo sinoć videli jedan izliv netolerancije, agresije i primitivizma. Pokušaja obračuna sa ljudima koji drugačije misle”, smatra Đukanović.

Dodao je da su ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu konfrontirana dva pogleda na budućnost.

„Jedan je onaj kojeg personifikuje dosadašnji sastav vlasti u Crnoj Gori koji naše zemlje vidi u Evropskoj uniji i u evropskom i evroatlanskom sistemu vrednosti. Nasuprot tome imamo vrlo živahan onaj nacionalizam iz devedesetih godina koji je u novim okolnostima nekim novim podsticajima probuđen i koji očekuje da okrene točak istorije unatrag, ali mislim da to ne može“, zaključio je crnogorski predsednik.