Albanski demonstranti su se sinioć drugi dan uzastopno sukobili s policijom u Tirani na protestu zbog ubistva 25-godišnjaka koji je prekršio policijski čas uveden zbog pandemije korona virusa.

Odmah nakon što je počeo protest, premijer Albanije Edi Rama izvinio se roditeljima ubijenog mladića putem televizije, a ministar unutrašnjih poslova Sander Lješaj podneo je ostavku zbog tog slučaja, što je bio zahtev demonstranata.

Uprkos tome, nekoliko stotina ljudi je nastavilo da protestuje, ignorišući apele vlasti da poštuju zabranu okupljanja više od 10 osoba.

Oni su prošetali do zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, a neki su bacali kamenice i druge objekte na policajce, koji su odgovorili suzavcem i vodenim topovima. Neki demonstranti su uhapšeni.

Demonstranti su danas napali policiju i u gradu Korča na jugoistoku Albanije.

Protesti su izbili juče nakon što je u noći s ponedeljka na utorak policija ubila 25-godišnjeg Klodijana Rašu iz vatrenog oružja.

Policija je navela da je on ignorisao naredbu da stane i pobegao, a zbog tog incidenta uhapšen je policajac.

Lješaj je rekao da je odlučio da podnese ostavku kao ljudsko biće i kao roditelj koji saoseća sa porodicom Klodijana Raše.

Vodeća opoziciona stranka za smrt mladića je direktno okrivila premijera Ramu i zahteva njegovu ostavku. Parlamentarni izbori u Albaniji treba da budu održani u aprilu.

Rama je rekao da je posetio članove porodice ubijenog mladića i da su mu rekli da žele „pravdu, a ne političku buku“.

On je kazao da ubistvo Raše smatra „neobjašnjivim i potpuno nerazumnim“, ali je dodao da je na pravosudju „da utvrdi da li je (policajac) kriv“.