Na Trgu nezavisnosti u Podgorici večeras je održan skup na kome se okupilo više hiljada građana.

Skup je počeo u 19 časova, a najavile su ga, kako sebe nazivaju crnogorske patriotske organizacije, bez navođenja nijednog imena niti konkretne organizacije koja stoji iza skupa.

Kako prenose „Vijesti“, na skupu nije bilo političkih parola, a vijorile su se državne zastave Crne Gore, krstaš barjaci, dok su prisutni uzvikivali „Ne damo državu“, „Nije ovo srpsko leglo, već je ovo Montenegro“.

Predrag Vušurović je rekao da je Crna Gora živela i „pre i živeće i posle njega“ i poručio prisutnima da ne osramote „kralja mučenika“.

– Pravi ustaju kad je teško i ne pitaju koliko će to da ih košta. Ovde ima nas kojima ničija nezajažljivost ne može ogaditi zemlju koja nas je porodila. Nekako mi ne ličite na đavolji nakot niti lažne ljude -rekao je on.

Podgorica

FOTO: ANĐELKO UTJEŠANOVIĆ / TANJUG Podgorica

Istakao je da je jedina partija koji ih je okupila – Crna Gora.

On je kazao da ne može biti niti crnih ptica, niti Srebrenica.

– Ovih dana nude im tuđi obrok sa tuđim zastavama posle 75 godina. Crna Gora se zasitila četničke slobode.

FOTO: VIJESTI.ME / SAVO PRELEVIĆ / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

 

Okupljeni su nosili crnogorske zastave, a videle su se i zelene zastave, tzv. komitske (Komitskog pokreta 1918. koji se tada protivio tome da se Crna Gora priključi Srbiji).

Podgorica

FOTO: ANĐELKO UTJEŠANOVIĆ / TANJUG Podgorica

Uoči početka skupa pevale su se stare crnogorske pesme, palile baklje i pucala pirotehnika. Uzvikivali su-.. Srbija i Crna Gora ne, nema zbora…

Skup je održan pod nazivom „Crna Gora te zove, nemaš izgovor“. Pojedini su uzvikivali – Daj Tompsona, preneo je Tanjug.

I dalje se zvanično ne zna – ko ga organizuje, niti bilo ko „preuzima odgovornost“ za taj događaj.

Podgorica

FOTO: EDIB TAHIROVIC / TANJUG Podgorica

Na skup su pozvali, kako se predstavljaju „Crnogorske patriotske organizacije“, ali nijedna konkretna organizacija, niti partija opozicije, nije navedena kao organizator skupa.

Takođe, policija nije saopštila da li je skup odobren i ko ga je prijavio.

FOTO: VIJESTI.ME / SAVO PRELEVIĆ / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

 

U Podgorici se moglo čuti da je gradska vlast postavila binu za večerašnji skup.

Inače, u Crnoj Gori je na snazi zabrana okupljanja više od 100 ljudi na otvorenom.

Podgorica

FOTO: EDIB TAHIROVIC / TANJUGPodgorica 

Opozicija je ranije upozorila da bi na skupu moglo biti insceniranih incidenata, da će doći do nerada i ugrožavanja bezbednosti građana, te prebacivanja odgovornosti na njih.

Koalicija za budućnost Crne Gore Zdravka Krivokapića oglasila je juče da taj skup nosi velike zdravstvene i bezbednosne rizike, s obzirom da se očekuje namerno izazivanje nereda i nasilja nad učesnicima od strane ubačenih navijačkih grupa iz okruženja.

Opozicija sumnja da je vlast isplanirala da na tom skupu izazove što više incidenata uz korišćenje obeležja Srbije, kao i četničkih i ruskih zastava, a posebno provociranje manjina, Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, nevladinih i građanskih aktivista.

Kako „Vijesti“ saznaju prema policijskim evidencijama iz drugih gradova je prema Podgorici na skup krenulo između šest i sedam hiljada ljudi, uglavnom privatnim automobilima i sa nekoliko autobusa.

Na skupu su bili i ministar sporta i mladih Nikola Janović, predsednik Opštine Nikšić Veselin Grbović i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Bogdan Fatić.

Viđeno su i direktori preduzeća i sekretarijata glavnog grada, Marko Rakočevič, Nusret Canović, Lazarela Kalezić, izvršni direktor nevladine organizacije (NVO) Centar za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović.

Primetno je prisustvo policije u civilu i uniformama.

Veliki broj građana se ranije nalazio u lokalima u Njegoševoj ulici.

„Vijestima“ nije odgovoreno ni da li će policija, eventualno, kako su to uradili pre dve nedelje, blokirati ulaze u Podgoricu. Tada je saopšteno da su to uradili zbog sprečavanja širenja zarazne bolesti.

Javna okupljanja su merama Nacionalnog koordinacionog tela (NKT) ograničena na 100 osoba na otvorenom javnom prostoru, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između lica, nošenje zaštitnih maski i dezinfekciju ruku odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom.

Policija je 23. avgusta blokirala ulaz u Podgoricu, kazavši da su organizovani dolasci građana sprečeni u cilju sprečavanja širenja korona virusa u skladu sa merama i naredbama Ministarstva zdravlja

FOTO: SCREENSHOT

 

Iako je NKT zabranjivao okupljanja opozicije zbog epidemije, skup u Podgorici pojedini su prenosili uživo.

Organizatori skupa, „crnogorske patriotske organizacije“, poručile su da će se na večerašnjem skupu videti „gospodska, patriotska, evropska Crna Gora“. DPS je ranije sa svojih zvaničnih stranica na društvenim mrežama najavljivao događaj, ali su pojasnili da nisu organizatori.

Marković: Da je večna Crna Gora

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković oglasio se uoči večerašnjeg skupa u Podgorici i na Tviter nalogu poručio „Da je večna Crna Gora“.

Marković je uz poruku objavio i video na kome se vijori državna zastava Crne Gore.