Hrvatski mediji objavili su danas snimak prošlonedeljnog napada na zgradu Vlade Hrvatske. Na snimku se vidi Danijel Bezuk (22), osumnjičen da je teško ranio jednog pripadnika obezbeđenja, koji je nakon bekstva sa Markovog trga izvršio samoubistvo.

Na snimku se vidi kako napadač prelazi ulicu i polako hoda pored zgrade vlade, a zatim vadi pušku i otvara vatru. Vidi se da mu neko uzvraća pa tada beži, zatim se vraća i opet puca pa se opet daje u beg.

Načelnik policije Nikola Milina kazao je da se radi o pokušaju tri teška ubistva policijskih službenika koji su bili na osiguranju vlade i sabora.

„Sve prikupljeno pokazuje koliko ovo pitanje i radikalizacija mogu uticati na različita ponašanja i dovesti do najtežih posledica. Možemo potvrditi da postoje elementi koji ukazuju na izvršenje dela terorističkog modaliteta. To jasno pokazuje i ono što je predstavljeno. Nastavljamo sa merama i radnjama radi rasvetljavanja svih okolnosti. Vezano za ovaj događaj i danas smo priveli jednu osobu u Policijskoj upravi Sisak. Moslavina, što takođe možemo povezati sa događajem sa elementima terorisanog Trga Svetog Marka“, rekao je Milina i izrazio saučešće porodici napadača.

Naglasio je da je da građani i dalje imaju ilegalno oružje u svom posedu.

„Iza ovog događaja krile su se razne pretnje i preteća ponašanja. Zamolio sam policiju da preduzme sve preventivne mere kako bi to sprečila i zaštitila sve građane Republike Hrvatske kao i državne službenike“, rekao je Milina.

Danijel Bezuk je osumnjičen da je teško ranio jednog pripadnika obezbeđenja prilikom napada za zgradu Vlade Hrvatske prošle nedelje.

Hrvatski mediji navode da je pre nekoliko dana želeo da naudi premijeru Andreju Plenkoviću, ali i predsedniku Zoranu Milanoviću.

Plenković je u sredu okarakterisao ovaj napad kao teroristićki čin.