Srpski nacionalni savet (SNS) u Crnoj Gori saopštio je danas da će u najkraćem roku doneti odluku da se 15. septembar obeležava kao srpski nacionalni praznik i u toj državi.

Srpski nacionalni savet Crne Gore podržao je Odluku rukovodstava Srbije i Republike Srpske da se Dan proboja Solunskog fronta, 15. septembar, ustanovi kao praznik srpskog naroda.

 

zastava, srbije, srbija

EPA/ANDREJ ČUKIĆ

„Ovo iz razloga što je Crna Gora uvek bila srpska država, a i danas je država i srpskog naroda, što pokazuje ogromni srpski nacionalni i kulturni potencijal u njoj“, navodi iz SNS.

Dodaju da je proboj Solunskog fronta, koliko za Srbiju i Republiku Srpsku, od izuzetne je istorijske važnosti i za srpski narod u Crnoj Gori, kako zbog značajnog učešća Crnogoraca – Srba koji su sa srpskom vojskom prošli svu mučeničku golgotu Prvog svetskog rata, tako i zbog sigurnog nagoveštaja oslobađanja Crne Gore i srpskih krajeva od okupatora.

„Uz uvažavanje rukovodstava Srbije i Republike Srpske da se ne mešaju u unutrašnja pitanja drugih suverenih država, najdobronamjernije ih molimo da nikada ne zaborave i previde koliki je istorijski značaj srpskog naroda u Crnoj Gori za svekoliko srpstvo i stvaranje modernih srpskih država“, navodi se u saopštenju.