Kolona dugačka 20 kilometara automobila sa srpskim tablicama čekala je ceo dan na bugarsko-grčkoj granici. Oko podneva je javljeno da granica, izgleda, neće biti otvorena

– Grčka mora da prati preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama, To se, takođe, odnosi na putnike iz Srbije. Ovi turisti će moći da uđu u zemlje EU od 1. jula – glasi saopštenje koje su danas kasno popodne dobile srpske turističke agencije.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić izjavio je da se oko 1.400 putnika iz Srbije danas spremalo da krene put Grčke ali da je sinoć Vlada Grčke odlučila da se mera zabrane ulaska zbog epidemije korona virusa za gradjane Srbije produži do 30.juna.Seničić je za dnevnik TV N1 izjavio da je odluka o produženju zabrane ulaska za građane Srbije distribuirana tek jutros, i da na graničnim prelazima niko do podneva nije ni znao za nju.

– Tako se desilo da su pojedini turisti iz Srbije prešli granicu, bar takve informacije imamo. Sa njima neće biti problema za povratak, kazao je Seničić.

Seničić je rekao i da je direktorka Turističke organizacije Grčke prenela da je od ministra turizma te zemlje dobila informaciju da je odluka u vezi sa regulativima Evropske unije.

– Načuo sam da je zatvoren i prelaz sa Bugarskom od pre sat ili dva, rekao je Seničić i ocenio da očigledno Brisel insistira da sve zemlje koje nisu članice EU ostanu i van sistema Unije.

Kad je reč o uplaćenim aranžmanima, Seničić kaže da najveći broj putnika koji su danas trebali da putuju jesu oni koji su menjali termine i sa potvrdama ugovorili nova, „zamenska putovanja“.

„Oni će te potvrde dobiti nazad i moći će opet da biraju. Sa druge strane, između pet i deset odsto ‘novih’ putnika je od ukidanja vanrednog stanja uplatilo aranžmane i oni će dobiti novac nazad. To je oko stotinak ljudi“, rekao je Seničić.