Evropska komisija pozvala je vlasti Crne Gore da provere i daju kredibilne odgovore na navode o proneveri sredstava dobijenih od EU.

Prethodno je potpredsednik vlade Crne Gore, Dritan Abazović, objavio da je otkrivena pronevera više od miliona evra u vezi sa postavljanjem video nadzora na graničnim prelazima, a da je reč o sredstvima dobijenim od EU za direktnu podršku budžetu.

U Briselu navode da je EU obezbedila ta sredstva kroz Program budžetske podrške kako bi podržala CG u unapređivanju upravljanja svojim granicama.

Dodaje se da su u pitanju bespovratna finansijska sredstva „kojima Crna Gora nezavisno upravlja“ kao i da je „država u celosti odgovorna za upravljanje nabavkama“ u skladu sa zakonima.

„EU ne nadgleda korišćenje tih sredstava, već procenjuje napredak u sprovođenju Akcionog plana države za unapređenje bezbednosti na granicama, prema dogovorenim merilima.

Budžetska podrška je dovela do značajnog napretka u sektoru integrisanog upravljanja granicama“, zaključuje se u saopštenju Komisije.

Abazović je u svojoj objavi o proneveri novca naveo da su granični prelazi CG godinu i po dana bili bez video nadzora, a da je kontrola nadzora granica data firmi koja nije iz CG.