Predsednik Hrvatske Zoran Milanović i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac ušli su danas u verbalni rat i razmenili oštre reči, a zastupnik u hrvatskom Saboru objavio i privatne poruke koje mu je slao šef države.

Svađa je počela u jeku polemike o izboru novog predsednika Vrhovnog suda, pošto je Pupovac, koji je član vladajuće koalicije na čelu s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), kritikovao Milanovićevu kandidatkinju za tu poziciju.

Najpre je predsednik Hrvatske u petak uputio oštre reči Pupovcu zbog njegovih stavova o Milanovićevoj kandidatknji, medju ostalim, ga je nazvao „prljavim“.

Pupovac je na to reagovao danas kada je na Fejsbuku objavio Milanovićeve poruke putem Whatsappa. U njima mu je predsednik, pored ostalog napisao „Srami se, bedniče“ i „Srpski narod će procvetati u Hrvatskoj kada se otarasi tebe i tvojih lopova“.

Milanović je Pupovca takodje pozvao da vrati nekretnine u Preradovićevoj, u centru Zagreba, koje mu je Vlada koju je on vodio, kako kaže, greškom dala, da ih proda i podeli Srbima na Baniji.

„Dnevnice koje si naroljao kao moj posmatrač o Evroparlamentu, da si čovek podelio bi siromašnima u Majskoj Poljani, a ne kupovao kuće i stanove. A njih obasipao darovima onog čaršijskog ološa iz Beograda“, napisao je u porukama Milanović.

Potom je lider SDSS na konferenciji za novinare objasnio da je private poruke izneo u javnost pošto je video da Milanović takvu komunikaciju prenosi i u javni prostor.

Pritom je optužio šefa države da je odabrao jezik psovki, omalovažavanja i uvreda, te ga optužio da krši ustavni poredak svojim načinom predlaganja kandidatkinje za šeficu Vrhovnog suda i dodao da je uticajem na njega i još jednog manjinskog poslanka u Saboru pokušao da destabilizuje vladajuću većinu u Saboru.

On je takođe odbacio Milanovićevu tvrdnju da su njegovu kandidatkinju za predsednicu Vrhovnog suda Zlatu Đurđević, koju HDZ ne podržava, provukli kroz blato poručivši da Djuredjević izrazito ceni i da je branio od desničarskih krugova koji su je prozivali bilo po poreklu, roditeljstvu, očinstvu ili srodstvu.

„Ako je neko provukao kroz blato uglednu članicu akademske zajednice koja je pristala da učestvuje u reformi pravosuđa, onda je to Milanović, svojim načinom tumačenja Ustava i odnosom s drugim akterima“, rekao je Pupovac.

Ubrzo je na Fejbuku reagovao i Milanović koji je napisao da Pupovac pokušava da „podvali idiotariju“ o kršenju Ustava i dodao da je on obvlašćeni predlagatelj predsednika Vrhovnog suda.

Milanović je napisao da bi se on, da je na mestu Pupovca, figurativno ubio ili zaćutao, jer je Pupovac u Sabor ušao s 10.000 glasova, a Srba u Hrvatskoj, prema poslednjem popisu, ima najmanje 200.000.

„Predstavnik Srba u našoj državi, jednako kao što sam predstavnik Hrvata, sam ja, ne ti“, naveo je Milanović koji dolazi iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), dok je na vlasti HDZ čiju vladu podržavaju i tri poslanika SDSS.

Sukob je počeo u petak kada je Milanović prozvao premijera Andreja Plenkovića, poslanika SDSS Milorada Pupovca i predsednika Sabora Gordana Jandrokovića zbog vređanja njegove kandidatkinje Zlate Đurđević.

Pritom ih je uporedio s karakteristika iz naslova filma „Ružni, prljavi, zli“, pa je prvog nazvao nazvao ružnim, drugog prljavim, a trećeg zlim.

On je rekao i da na svakim izborima dobije više glasova Srba iz Hrvatske od Pupovca u celom njegovom „bezvrednom političkom životu, trgovačkom, neiskrenom i nepoštenom“.