Vlada u Skoplju izrazila je večeras razočarenje time što EU nije našla način da održi obećanje i donese pozitivnu odluku za usvajanje Pregovaračkog okvira, koji bi omogućio da Severna Makedonija do kraja godine počne pregovore.

U saopštenju povodom današnjih zaključaka Komiteta stalnih predstavnika (KOREPER) ocenjuje sa da je „nažalost potvrđen veto Bugarske kojim se ne dozvoljava početak pregovora za Severnu Makedoniju, i pored svih izveštaja evropskih institucija da je ispunila sve kriterijume da se prihvati Pregovarački okvir i da se održi prva medjuvladina konferencija za vreme nemačkog predsedništva“.

„Mi smo isporučili, a EU nije održala svoja obećanja i u ovom trenutku ne dobijamo pravilan odgovor. Bugarska i EU ponavljaju grešku prema Severnoj Makedoniji. Istoriska greška u 2019, sada je ogromna geostrateška greška EU“, istakla je vlada Zorana Zaeva.

Kako se ističe, Skoplje ostaje posvećeno dijalogu sa Sofijom i traženju uzajamno prihvatljivog rečenja, ali nikako neće pregovarati o makedonskom identitetu.

„Spremni smo da razjasnimo odredjene dileme ukoliko ima potrebe za tim, ali naše pozicije su poznate i javno potvrdjene: Mi smo Makedonci koji govore makedonski jezik. O makedonskom identitetu se ne razgovara i ne pregovara. Zahtevi Bugarske nisu iznenadjenje, ali njihova upornost na stajalištima koja nemaju ništa zajedničko sa strateški važnim pitanjem proširenja EU neće promeniti naše stavove da o identitetskim pitanjima nema pregovora“, istakla je Vlada Severne Makedonije.

Ocenjuje se da je Dogovor o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji sa Bugarskom (iz 2017) „dobar da nema potrebe za novi dogovor ili aneks“ i ističe da je Severna Makedonija „spremna za aktivniju implemantaciju tog dogovora“.

Skoplje je Sofiji, napominje se, dalo predlog akcijskog plana za projekte dve zemlje koji mogu da unaprede saradnju u različitim oblastima (ekonomiji, infrastrukturi, kulturi, obrazovanju i drugom).

Povodom optužbi Sofije da se u Severnoj Makdoniji širi ji govor mržnje protiv Bugarske, Vlada Zorana Zaeva je istakla da će se uvek boriti protiv govora mržnje.

Ocenjuje se da su odlukama da se ne usvoji Pregovarački okvir za Severnu Makedoniju „izneverena očekivanja gradjana Severne Makedonije podsticana i ohrabrivana od EU i zemalja članica“.

„Uzdrmano je i poverenje velikog dela gradjana svih država Zapadnog Balkana. Ova greška je motivacija za još ozbiljniji prodor interesa trećih strana u srce Evrope. Bez obzira na to što EU šalje loš signal o vrednostima naših unutrašnjih reformi i pokazanih rezultata u porcesu integracije u EU, za koji iz Brisela stižu priznanja, Vlada Severne Makedonije ostaje posvećena istom streteškom koleseku kao i do sada“, navela je Vlada u Skoplju.