Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je 21. februara da je dao uputstvo da se naruči 100.000 doza ruske vakcine „Sputnjik V“.

On je rekao da je u subotu uveče od ministra zdravlja dobio informaciju da postoji kapacitet da, saglasno sklopljenim i plaćenim dogovorima, naruči još 100.000 doza vakcina protiv kovida 19 koje bi dopunile ukupni plan i ne bi dovele do toga da ostane višak.

„Da odgovorim na pitanje da li bih naručio ‘sputnjik’? Da, dao sam uputstva da se narudžba napravi upravo otud. Sve što postoji od vakcina smo naručili, napravili dogovore, odnsno uspostavili kontakte sa ciljem da se vakcinacija ne prekida i da ide predviđenom dimanikom“, rekao je premijer Severne Makedonije novinarima u gradu Probištipu, na istoku zemlje.

Vakcinacija pritiv kovida 19 u Severnoj Makedoniji je počela 17. februra sa prvim kontingentom od 4.680 vakcina Fajzer koje su dobijene od Srbije i do subote je vakcinisano oko 800 zdravstvenih radnika.

Zaev je rekao se očekuje da sledeće sedmice stigne ostatak od cele dogovrene pomoći od 8.000 vakcina i da se do kraja ovog meseca čeka i odgovor “Fajzera” kako će ispručivati 800.000 doza koje su ugovorene u direktnim pregovorima.

Premijer Zaev rekao je u petak da vakcine Sputnjik neće biti naručene, kako ne bi bilo previše vakcina u zemlji.

– Ako nastavimo da naručujemo vakcine „Sputnjik“, sledeća je verovatno „Astra Zeneka“, zatim nove količine „Pfizera“, zatim nove količine „Sinofarma“ i otkrićemo da u zemlji postoji pet miliona vakcina. To je neprihvatljivo zbog racionalnosti trošenja javnog novca. Zbog toga smo sklopili sporazume koliko nam je potrebno u skladu sa nacionalnim planom vakcinacije građana u Republici Makedoniji. Ako se otkaže deo porudžbina, sledeće koje će se naručiti verovatno će biti vakcine „Sputnjik“, rekao je Zaev odgovarajući na novinarsko pitanje nakon otvaranja nove Evropske kuće u Strumici.