Delegacija Srbije dogovorila je da američka Razvojna finansijska korporacija DFC otvori kancelariju u Beogradu. To je jedina takva u regionu, a važna je s obzirom na to da dovodi još veći broj investitora, daje kredibilnost procesa ekonomskog razvoja zemlje i pomaže kreditnom rejtingu. Reč je o organizaciji koja ima budžet od preko 60 milijardi evra i formirao ju je predsednik SAD.

Ekonomska novinarka Radojka Nikolić kaže da je sporazum iz Vašingtona veliki dobitak za Srbiju.

Ona objašnjava da je bruto domaći proizvod svih šest zemalja zapadnog Balkana prosečno 6 hiljada dolara po stanovniku što ceo region stavlja u poziciju najnerazvijenijeg dela Evrope.

Najavljeno otvaranje kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu je za ekonomistu Ivana Nikolića veoma značajno za veći investicioni zamah u Srbiji i u regionu.

„Odbijanjem desete tačke sporazuma koja se odnosila na međusobno priznanje, Srbija je prebrodila najozbiljniju prepreku“, izjavio je za RTV analitičar Saša Adamović i dodao da je, s druge strane, veoma važno da će se i Priština pridružiti takozvanom „malom Šengenu“ i da će nestati tarife koje su, kaže, štetile srpskoj privredi.

I Američka privredna komora u Prištini saopštila je da „Normalizacija ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije utire put za dalji razvoj zemlje, nudeći nove mogućnosti za povećanje robne razmene, privlačenje stranih direktnih investicija, kao i punu ekonomsku integraciju u regionu zapadnog Balkana“.

Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) pozdravlja jučerašnje potpisivanje sporazuma o ekonomskoj normalizaciji u Vašingtonu.

„Ovakvi i slični ekonomski sporazumi daju snažan impuls ekonomskom razvoju jer predstavljaju osnov za brži protok ljudi, roba, usluga i kapitala u regionu. Srbija ima značajan izvozni potencijal, naročito u regionalnim okvirima, pa je dosledno sprovođenje ovakvih sporazuma, šansa za rast privrede i tešnje ekonomsko regionalno povezivanje“, izjavio je Zoran Petrović, predsednik Američke privredne komore u Srbiji.