DRŽAVA RUSIJA kupila 15.000 automobila marke Lada

Share on facebook
Share on twitter
9180-drzava-rusija-kupila-15000-automobila-marke-lada

Svetska pandemija korona virusa nije zaobišla ni Rusiju, kao ni njenu automobisku industriju. Za razliku od država u zapadnoj Evropi, koje sistemskim merama pokušavaju da povećaju tražnju za novim automobilima, Rusija se odlučila za neobičan način podrške sopstvenoj auto-industriji.

Nakon pada prodaje novih automobila u Evropi od čak 72 % u aprilu mesecu, sličan trend je nastavljen i u narednim mesecima. Kao i zapadno-evropske zemlje, Rusija je odlučila da podrži proizvođače automobila pogođene posledicama pandemije, ali na drugačiji način. Taj način nije fer prema mnogobrojnim proizvođačima i prodavcima automobila na teritoriji Ruske Federacije.

Dok su Nemačka i Francuska uvele direktne subvencije za kupovinu automobila, posebno onih sa niskim emisijama, ruska vlada se odlučila da sklopi ugovor sa jednim proizvođačem automobila. Naravno, to je domaći AvtoVaz. O tome nas je informisala ruska web stranica drom.ru.

Poreski obveznici će platiti državnu kupovinu 15.000 vozila marke Lada, čiji krajnji korisnik još uvek nije poznat. Isti izvor tvrdi, da bi ova vozila trebala služiti potrebama državnih službi. Rusija je za ovaj ugovor izdvojila 70 milijardi rubanja, što je oko 800 miliona evra. Pored 15.000 automobila marke Lada, najavljuje se kupovina još 18.000 uglavnom komercijalnih vozila i kamiona, kao i autobusa, nesumnjivo domaćih proizvođača. Početkom juna je šef kompanije AvtoVaz potpisao odluku o skraćenju radne nedelje sa početkom od 31. avgusta, međutim ovaj plan je ukinut i pre nego što je stupio na snagu. Zahvaljujući novom ugovoru, Lada će uspeti da održi petodnevnu radnu nedelju, a možda će biti uvedena radna smena u subotu.

Kada bu Rusija donirala gore pomenuti iznos u obliku subvencije za kupovinu novih vozila, na primer u iznosu od 3.000 evra, na tamošnjem tržištu bi moglo biti prodato neuporedivo više automobila različitih marki, među kojima bi sigurno bile i one koje se proizvode u Rusiji. Kada bi se odredila i razumna gornja granica cene automobila, koji bi bili obuhvaćeni ovom subvencijom, sigurno bi bilo prodato i mnogo više od 15.000 Lada. Na prvi pogled, ovakvo nesistematsko rešenje se čini kao nefer.

NAJČITANIJE