Svi građani koji su u periodu od 60-tih do 90-tih godina prošlog veka kupili stanove od bivših stambenih zadruga, dobili su ravnopravan status kao i njihove komšije, što do sada nije bio slučaj, i moći će da uknjiže svoje nepokretnosti.

Na hiljade ljudi sada može da odahne jer se na ovaj način rešava višedecenijski problem, a predviđa se da će vrednost njihovih stanova na tržištu rasti i do 30 odsto!

Ta lica su stanove kupovala na tržištu, neposredno od stambenih zadruga, ali ih zakon nije izričito prepoznao. Zbog tehničkih razloga oni nisu mogli da upišu pravo svojine za razliku od lica koja su otkupljivala stanove po povlašćenim uslovima u istim stambenim objektima. I jedni i drugi su imali ugovore kao pravni osnov za upis u katastar, jednima je taj upis omogućen zakonskim izuzetkom, a drugima nije.

Kupci stanova od stambenih zadruga već decenijama su obespravljeni i diskriminisani jer njihovi stanovi nisu iz otkupa, pa usled formalnih problema nisu mogli da se uknjiže iako su kupovali po tržišnim uslovima.

Na ovaj način, stvorila se situacija u kojoj su u istom objektu stanari iz otkupa dvostruko privilegovani u odnosu na kupce od zadruga. Prvi put prilikom kupovine, jer je otkup po pravilu bio povlašćeni način sticanja zbog odloženog otplaćivanja, a naročito u uslovima hiperinflacije, a drugi put prilikom upisa prava u katastar nepokretnosti.

Zato je RGZ zatražio od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se ovaj veliki i višegodišnji problem reši. Ministarstvo je reagovalo promptno i vrlo brzo je dalo saglasnost i dozvolu da se ove formalni propusti hitno isprave.

Uz podršku Svetske banke Republički geodetski zavod nastavlja da kontinuirano unapređuje sistem katastra nepokretnosti.