Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija je u prvom kvartalu 2021. godine imala rast BDP-a od 1,7 odsto uprkos očekivanjima koja su predvidjala pad od 1,3 odsto, kao i da je industrijska proizvodnja u aprilu 2021. godine, 33 odsto veća u odnosu na isti mesec prošle godine.

Mali je na 15. godišnjoj i 8. izbornoj Skupštini Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) rekao da je javni dug Srbije je i dalje pod kontrolom i da će ostati ispod 60 odsto do kraja godine.

„Stopa rasta biće sigurno iznad šest odsto, a ona trenutno predstavlja najveći izazov za sve ekonomije sveta, gde i na koji način pronaći izvore rasta uprkos krizi i stagnaciji“, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima Vlada je potpuno posvećena tome da kroz brzi ekonomski rast poveća plate, penzije i izdvaja za ulaganja u infrastrukturu.

Mali je dodao i da će Srbija izaći na svetsko tržište kapitala i potražiti novac od investitora ubeđujući ih u projekte koje ima u oblasti ekologije, kako bi ubrzala sprovođenje zelene agende.

„Takođe, u budžetu imamo nikada više novca za ekologiju i projekte koji su vezani za zaštitu životne sredine“, rekao je Mali.

On se osvrnuo i na to da je Vlada posvećena nastavku strukturnih reformi u Srbiji.

„Radimo na restruktuiranju javnih preduzeća, nastavaku reforme Poreske uprave, uvećanju konkurentnosti privrede kroz umanjenje poreskih nameta, tu su i inicijative Ministartva poput novog Zakona o fiskalizaciji koji je već stupio na snagu, E-fakture koje će do kraja 2022. godine biti potpuno implementirane“, kazao je ministar.

On je izjavio i da je stopa nezaposlenosti mladih pre sedam ili osam godina bila 50 odsto, dok je sada oko 20 odsto.

„I dalje je visoka i zato idemo sa oslobađanjem godišnjeg poreza na dohodak za mlađe od 40 godina, kao i sa poreskim podsticajima u smislu oslobađanja plaćanja poreza i doprinosa za prvo zaposlenje u periodu od tri godine. Podsticaji se odnose i na one koji rade u oblasti istraživanja i razvoja, s obzirom da smo to identifikovali kao oblast koja podstiče i vodi rast naše ekonomije“, objasnio je Mali.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, navela je da su za reforme i dobre rezultate potrebni parterstvo i vođstvo, a Vlada Srbije je pokazala da može da predvodi i reforme i da bude lider u Jugoistočnoj Evropi.

„Ova godina je prekretnica kada govorimo o tome u kom pravcu će ići naša ekonomija i hoćemo li ići ka zelenoj agendi i energetskoj tranziciji i kako će to uticati na konkurentnost naših proizvoda“, izjavila je ministarka.

Prema njenim rečima zelena agenda predstavlja razvoj, a ne ograničenja i na tom putu treba da budemo zajedno u suprotnom će svi rezultati nestati, kao i da će u tom slučaju pobediti oni koji su za to da se zustavi razvoj.

„Zelena agenda je opredeljenje Srbije, hoćemo da vidimo zelenu Srbiju koja će imati već 2040. godine minimum 40 odsto proizvedene energije iz zelenih izvora. To je put koji će od nas tražiti da podižemo energetsku efikasnost, konkuretnost proizvoda, da sve što proizvodimo možemo da se pohvalimo da to radimo tako što koristimo zelene izvore energije“, objasnila je Mihajlović.

Predsednik Skupštine NALED-a Dragan Penezić rekao je da je 2020. godina uprkos pandemiji bila još jedna uspešna godina za NALED.

„U prethodnoj godini smo ostvarili prihode u iznosu od 332 miliona dinara. Izveštaj o realizaciji aktivnosti i strateškog plana za ovu i prethodnu godinu pokazuje stepen ostvarenja od 98 odsto, tačnije od 195 aktivnosti koje su planirane programskim ciljevima u potpunosti je realizovano 79 odsto, delimično 19 odsto, dok samo dva odsto nije realizovano“, istakao je Penezić.

Prema njegovim rečima tokom 2020. i početkom 2021. godine realizovano je čak 36 projekata za podršku reformama i ekonomskom razvoju Srbije, dok su 22 projekta i dalje aktivna.

„Ukupna vrednost aktivnih projekata iznosi 2,8 miliona evra, a ugovoreni su i novi višegodišnji projekti u vrednosti od čak devet miliona evra“, naveo je Penezić.

Ambasador SAD-a u Srbiji Entoni Godfri, kazao je da se ove godine obeležava 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje, dok Američka ambasada obeležava 20 godina razvojnog partnerstva SAD i Srbije.

„Srbiji je potreban forum za diskusiju o preprekama u poslovanju i za pristupanju rešenjima za jačanje, održivog i jedinačnog ekonomskog razvoja, a NALED pomaže Srbiji da tu potrebu ispuni“, objasnio je Godfri.