Na Svečanosti u Palati „Srbija“ su uručeni ugovori o radu za 100 diplomaca medicinskih fakulteta i 200 medicinskih sestara i tehničara koji su školovanje završili sa najboljim uspehom.

Najveći broj mladih medicinara završio je Medicinski fakultetu u Beogradu, ali ih ima i sa fakulteta u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Prištini. Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar poručio je novim kolegama da će od njih zavisiti dalja budućnost srpskog zdravstva:

– Vi ste veliko pojačanje za zdravstveni sistem koji radi 24 sata, 365 dana u godini. Vama od danas dajemo poverenje da brinete o zdravlju svih građana Srbije.

Država će budućim specijalizantima koji su medicinu završili sa prosečnim ocenama devet i 10 plaćati doktorske studije. Zahvaljujući programu zapošljavanja najboljih diplomaca do sada je u zdravstevnom sistemu Srbije uposleno 500 najboljih mladih lekara i 700 medicinskih sestara i tehničara.

Među mladim lekarima juče je bio i David Šarenac, koji je diplomirao sa prosekom 10. Posao je dobio na Klinici za kardiologiju KCS, a želja mu je da se bavi interventnom kardiologijom:

– Ovo je ostvarenje sna svakog mladog doktora, jer smo odmah nakon završenog fakulteta i odrađenog pripravničkog staža i položenog stručnog ispita dobili šansu da radimo.

Sa čistom desetkom Medicinski fakultet u Nišu završio je i Irfan Šabotić koji je od danas zaposlen u Opštoj bolnici u Novom Pazaru:

– Specijaliziraću internu medicinu u ovoj ustanovi, ali ukoliko bude potrebno u prvo vreme ću biti angažovan na kovid-odeljenju.

Budući neurolog Specijalne bolnice „Sveti Sava“ je Miloš Potežica. Medicinu je završio na Univerziteu u Kragujevcu sa prosečnom osenom 9,76.

– Pre nego završim specijalizaciju radiću kao klinički lekar – rekao je Potežica. – Već sam bio na stažu u ovoj bolnici i nadam se da ću opravdati poverenje koje mi je država ukazala.