Ekonomski rast Srbije u 2021, kao i u 2022, biće veći nego što se prognoziralo početkom godine ali ekonomiji i dalje prete rizici, prvenstveno spolja, ocenila je Svetska banka u ažuriranim ekonomskim prognozama za ekonomije Evrope i Centralne Azije.

U delu izveštaja o Srbiji, Svetska banka je navela da se očekuje da oporavak od recesije zbog kovida-19 počne ove godine a na rast će pozitivno delovati nedavno najavljeni novi paket mera za podršku građanima i ekonomiji u vrednosti 5,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Rast BDP Srbije u 2021. Svetska banka sada prognozira na pet procenata, što je za 1,9 procentnih poena više nego što se očekivalo u januaru, a u odnosu na pad u 2020. od jedan odsto.

U 2022. bi rast trebalo da bude 3,7 odsto, za 0,3 procentna poena više nego u prethodnoj prognozi, a u 2023. BDP Srbije bi trebalo da poraste za 3,9 odsto.

Gledano na srednji rok, izgledi za ekonomiju Srbije ključno će zavisiti od razvoja situacije na međunarodnom nivou, uključujući oko kovida-19, tempa strukturnih reformi i političkih kretanja.

„Neposredno fokus treba da bude na merama za unapređenje poslovnog okruženja i uprave kako bi se smanjili troškovi poslovanja i obezbedila sigurnost, kao i na naporima za unapredjenje kvaliteta infrastrukture“, naveo je globalni kreditor u delu izveštaja o Srbiji.

Svetska banka navodi i da, kada je reč o srednjeročnim i dugoročnim izazovima, fokus treba da bude na demografiji i klimatskim promenama.

Kako se ocenjuje u izveštaju, starenje i smanjenje populacije znači manju radnu snagu što, u kombinaciji sa neuskladjenošću veština, može značajno da šteti konkurentnosti ekonomije Srbije.

U izvešaju se navodi i da će tempo oporavka tržišta rada biti od ključnog značaja za nastavak smanjenja siromaštva. Svetska banka prognozira da će stopa siromaštva u Srbiji blago opasti na 16,8 odsto u 2021.

Ocenjuje se da na srednji rok regionalni sporovi i sporo napredovanje u procesu pristupanja EU mogu nepovoljno da utiču na spremnost investitora da ulažu i da bi zbog toga moglo da dođe do kašnjenja investicionih projekata u infrastrukturi i drugim sektorima.

Izazovi na tržištu rada Srbije, kako se ukazuje iz Svetske banke, ograničavaju prostor za veće unapredjenje na socijalnom planu, gde može da dodje i do pogoršanja zbog velikog „odliva mozgova“.

U regionu Evrope i Centralne Azije Svetska banka očekuje ekonomski rast od 3,6 odsto nakon pada za dva procenta u 2020. zbog posledica mera protiv pandemije.