U samo jednom danu, sasvim slučajno, 60 radnika fabrike obuće „Leonardo“ iz Subotice saznalo je da nemaju posao, a time ni zdravstveno osiguranje. Niko im nije spominjao otkaz sve dok jedna radnica nije otišla u bolnicu, a tamo su joj rekli da njena zdravstvena knjižica nije overena. Ubrzo je postalo jasno da su odjavljeni 5. juna.

Po rečima zaposlenih, Antonio Brotini, vlasnik fabrike je i ranije govorio da je fabrika u vrlo teškoj situaciji i da do septembra ne može da im isplaćuje plate.

– Od 6. juna mi smo tehnološki višak, skinuti smo sa penzijskog i zdravstvenog osiguranja. Znali smo da je matična kompanija u vrlo teškoj situaciji, ali nismo mogli ni da pretpostavimo da će se sve izdešavati ovako, bez obaveštenja – kaže Irena Tenodi, predsednica samostalnog sindikata zaposlenih.

Radnici su dobili zaradu za mart, ali putni trošak ne, i to je ujedno poslednja zarada koju su primili.

Tokom marta i aprila mnogi su bili na prinudnom odmoru, ali su verovali da će se, po okončanju vanrednog stanja, situacija stabilizovati.

– Po zakonu, rok za žalbu je 60 dana i trudićemo se da u tom roku nađemo rešenje. On je u obavezi da 30 dana posle davanja otkaza isplati zaostale zarade, tako da do isteka tog roka nećemo preduzimati nikakve pravne korake, a ako ne ispoštuje, posle ćemo da vidimo – kaže Tenodi.

Zaposlene, mahom žene, najviše je zabolelo to što je sve rađeno „ispod žita“ i bez ikakve ljudskosti.

– Najpre je trebalo da nam isplati otpremnine, pa da nam izda rešenje o tehnološkom višku i na kraju da nas odjavi. A oni su sve to uradili obrnuto – kažu radnice koji žele da ostanu anonimne i dodaju da ne mogu ni da se prijave na Biro jer nemaju nikakvo rešenje.

– Situacija nigde nije laka, to nam je jasno, i sve smo vrlo uplašene. Žene su mahom starije, pred penzijom, i pitanje je kada će se ponovo zaposliti – pričaju radnice

Zaposlene tvrde da je do početka godine sve bilo u redu i da su dobijale redovno zarade. Sve dok januarsku platu nisu primile iz tri dela i tada su shvatile da nešto nije u redu. Situacija se nije popravljala, a korona ju je dodatno otežala. Deo radnika je čim je počela krizna situacija prešao u drugu konkurentsku firmu, tako da je na cedilu ostalo oko 60 ljudi.