Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Na sednici je konstatovano da je neophodno u prvom kvartalu naredne godine započeti građevinske i infrastrukturne projekte od nacionalnog značaja.

Brnabićeva je navela da su to, pored ostalog, izgradnja Fruškogorskog koridora, deonice puta Niš-Merdare, Novi Beograd – Surčin, kao i gasne interkonekcije Srbija-Bugarska.

Na spisku prioriteta je i izgradnja i rekonstrukcija železničke infrastrukture, ali i projekti u oblasti zaštite životne sredine, naročito kada je reč o izgradnji fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

U 17 opština u Srbiji sve je spremno za početak izgradnje tih postrojenja, rečeno je na sednici.

Kada je reč o Beogradu, za kraj sledeće godine planirana je izgradnja Beogradskog metroa, dok će izgradnja Industrijskog parka u Borči, kako je ocenjeno, dati potpuno novi život tom delu grada.

U godini na izmaku beleži se znatno veći broj izgrađenih kvadrata u stambenim jedinicama, u odnosu na 2019. godinu, a pri kraju su i drugi veliki projekti, navedeno je na sednici.

Članovi Saveta izvestili su premijerku da uskoro počinju radovi na Kliničkom centru Vojvodine, kao i opremanje Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje 2“ i da je u 2021. godini ugovorena izgradnja Dečje bolnice „Tiršova 2“.

Takođe je naglašeno da će biti nastavljena podrška za privredne subjekte kroz postojeću garantnu šemu kao i da će se naredne godine sa Američkom finansijskom korporacijom (DFC) sprovoditi nova garantna šema za podršku privredi i očuvanje likvidnosti.

Po završetku analize najvažnijih ekonomskih rezultata u svim privrednim oblastima, na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP, zaključeno je da je srpska ekonomija pokazala dobre rezultate i pored katastrofalnih uslova zbog pandemije koronavirusa.

Komisija za kapitalne investicije o projektima koji su u toku

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas drugoj sedici Komisije za kapitalne investicije, na kojoj je razmotrena dimanika sprovođenja kapitalnih projekata koji su u toku i upravljanje kapitalnim projektima koji se planirani za 2021. godinu.

Premijerka je navela da će Komisija za kapitalne inveticije ubuduće pratiti realizaciju i programa investicionih projekata Srbija 2025.

Članovi Komisije informisali su premijerku o tekućim projektima, naglasivši značaj pune primene nove metodologije, jer se na ovaj način uspostavlja jednoobrazan sistem planiranja i praćenja kapitalnih projekata.

Implementacijom pravnog okvira uspostavljenog uredbom o upravljanju kapitalnim investicijama Srbija pokazuje posvećenost ispunjenju ciljeva strukturne reforme iz Programa ekonomskih reformi, jednog od najvažnijih strateških dokumenata u ekonomskom dijalogu sa Evropskom unijom, odnosno ciljeva na koje se obavezala pred Međunarodnim monetarnim fondom.

Među najznačajnijim projektima u sektoru puteva, čiji je početak realizacije planiran naredne godine, su izgradnja Fruškogorskog koridora, deonice puta Niš-Merdare i Novi Beograd – Surčin, rečeno je na sednici.

Na sednici je takođe konstatovano da nema većih zastoja u izvođenju građevinskih radova, a premijerka je prenela članovima Komisije da će se sastanci ubuduće održavati jednom mesečno.