(VIDEO) Susret Ministra za brigu o selu sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, zadružnim savezima i univerzitetskim profesorima

Share on facebook
Share on twitter
Foto: printscreen youtube

Ministarstvo za brigu o selu će nastaviti dodelu podsticaja za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, ali će delovanje proširiti i na turističke, socijalne i zanatske zadruge, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Ministar je to rekao na sastanku sa predsednikom Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti akademikom Draganom škorichem, predsednicima Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, Nikolom Mihailovićem i Radislavom Jovanovom i stručnjakom za voćarstvo prof. dr Zoranom Keserovichem.

Dodao je da će u prvi plan biti stavljen transfer znanja i tehnologija.

Kako se navodi u saopštenju Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća, Krokobabić je prve programe za unapredjenje života i rada na selu najavio za prvi kvartal 2021.

Predsednici zadružnih saveza Srbije i Vojvodine istakli su uspeh dosadašnjeg projekta “500 zadruga u 500 sela” koji je u prethodne tri godine sprovodio Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj.

Za vreme trajanja ovog projekta osnovano je čak 770 zadruga, a bespovratnim sredstvima pomognut je rad 152 zadruge na teritoriji čitave Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić sastao se danas u Palati Srbija sa predsednikom Akademijskog odbora za selo akademikom Draganom Škorićem, predsednicima Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, Nikolom Mihailovićem i Radislavom Jovanovom i stručnjakom za voćarstvo prof. dr Zoranom Keserovićem.

Tema sastanka bio je dalji razvoj i unapređenje zadrugarstva u Srbiji i AP Vojvodini, zajedničko delovanje Akademijskog odbora za selo SANU, zadružnih saveza i predstavnika struke poput univerzitetskih profesora. Krkobabić je i u sklopu budućih programa Ministarstva najavio nastavak finansijskih podsticaja za domaćine Srbije udružene u zadruge. „Ministarstvo za brigu o selu nastaviće dodelu podsticaja za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, ali će svoje delovanje proširiti i na turističke, socijalne i zanatske zadruge ” izjavio je ministar i dodao da će u prvi plan staviti transfer znanja i tehnologija. „Pravićemo edukativne centre u kojima će domaćini moći da dobiju prave informacije i smernice, a to ćemo upotpuniti demonstracionim ogledima savremene proizvodnje“

Krkobabić je prve programe za unapređenje života i rada na selu najavio za prvi kvartal 2021. godine, istovremeno sa aktivnostima za uspostavljanje zakonodavnog okvira koji će na sistemski način tretirati problematiku sela. Predsednik Akademijskog odbora za selo, akademik Dragan Škorić rekao je „Naši seljani jedino udruženi u zadruge mogu da postanu robni proizvođači. I istakao da zadruge ne treba posmatrati isključivo kao proizvođače sirovina, već je veoma važno da one učestvuju na tržištu sa svojim finalnim proizvodima.

Prof.dr Zoran Keserović izjavio je da je „neophodno da pokrenemo ekonomski razvoj regija koje nisu blizu velikih gradova, a time ćemo polako rešavati i socijalna i demografska pitanja “

Predsednici zadružnih saveza Srbije i Vojvodine istakli su uspeh dosadašnjeg projekta „500 zadruga u 500 sela“ koji je od 2017 do 2020. godine sprovodio Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj. „Zadruge u srbiji više ne razmišljaju o svom opstanku već o razvoju i putevima svojih investicija“ podsetio je Jovanov.

Projekat Vlade Srbije popularno nazvan „500 zadruga u 500 sela“ bio je usmeren upravo na podsticanje i osnaživanje privredne aktivnosti u selima kroz udruživanje malih proizvođača u zadruge i tako stvaranje uslova za ostanak i život stanovništva u seoskim sredinama. Za vreme trajanja ovog projekta osnovano je čak 770 zadruga, a bespovratnim sredstvima pomognut je rad 152 zadruge na teritoriji čitave Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju.

NAJČITANIJE