Uprkos pandemiji, Srbija je uspela da održi zavidan nivo zaposlenosti.

To su povodom obeležavanja 99 godina postojanja Nacionalne službe za zapošljavanje, poručili ministarka za rad, zapošljavanje socijalna i borilačka pitanja Darija Kisić Tepavčević i direktor Zoran Martinović.

Donetim merama Vlade Srbije obezbeđena je značajna ekonomska stabilnost najugroženijih sektora privrede. Zbog toga je između ostalog održan visok nivo zaposlenosti, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

„Možemo da kažemo da je naša ekonomija pokazala jednu određenu vitalnost i otpornost i fleksibilnost i da u ovom preriodu nije došlo do velikog otpuštanja kao što bi to svakako bilo primereno u situaciji kakva je zatekla Srbiju ali i ceo svet. Upravo danas je počela isplata za preko 72 hiljade zaposlenih u oblasti turizma i ugostiteljstvu“, kazao je Zoran Martinović.

„Svi dosadašnji rezultati su pokazali da se naša zemlja sa ovim izazovima nosi mnogo bolje nego neke dosta razvijenije zemlje sveta. Ostvaren je cilj vlade a to je da stopa nezaposlenosti bude manja od 10 posto što je izuzetno veliki uspeh“, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Dodaju da u poslednja tri meseca beležimo najmanji broj evidentiranih nezaposlenih lica, ali i da je u planu uključivanje većeg broja mladih u program „Moja prva plata“.

„Takođe broj nezaposlenih lica je nikada manji u poslednja 2-3 meseca. Imamo ispod 500 hiljada nezaposlenih, u ovom trenutku imamo ih 492.000. Ono što je važno je da ćemo mi do kraja godine imati između 25 i 30 hiljada uključenih lica u najvećem broju mladih lica, imajući u vidu i vladin program ’Moja prva plata’ gde će biti uključeno još 10 hiljada novi mladih lica“, kaže Martinović.

„Krajem januara sledeće godine nas očekuje usvajanje strategije zapošljavanja za period 2021-2026 godina“, dodala je Kisić Tepavčević.

Pored zapošljavanja mladih, nadležni ističu da će posebna pažnja i pomoć biti usmereni na najranjivije kategorije stanovništa.