Pre dvadesetak godina, naučni tim paleontologa Dejvida Krausa na Madagaskaru je otkrio skelet neobičnog sisara, star 66 miliona godina. Više od deset godina pokušavali su da utvrde o kojoj vrsti je reč, ali ovo stvorenje nije ličilo ni na jednog današnjeg sisara.

„Kada mi je dr Kraus pokazao ovaj fosil prilikom jednog naučnog sastanka i upitao me za mišljenje, rekao sam mu da nikad nisam video ništa slično“, priseća se Giljermo Ružije, naučnik sa Univerziteta u Luisvilu (SAD). „Ovaj sisar ima zube koji stvarno nemaju pandana.“

Kao paleontolog koji je specijalizovao proučavanje lobanje i zuba drevnih sisara, Ružije je bio vrlo zaintrigiran ovim što je video, te je odlučio da se priključi Krausovom timu i pomogne im da utvrde o kakvoj životinji je reč.

Nakon višegodišnjeg rada to im je i uspelo, a rezultate svog istraživanja objavili su u naučnom časopisu Nature.

Ustanovili su da ovo stvorenje pripada do sad nepoznatom rodu i vrsti iz doba krede – Adalatherium hui. Prvi deo njenog imena, kad se prevede, znači „luda zver“ („crazy beast“), a tako je nazvana upravo zbog svoje neobičnosti i zbog toga što ima mnoštvo bizarnih i jedinstvenih karakteristika koje je razlikuju od svih današnjih vrsta sisara.

Ovi istraživači utvrdili su da je Adalatherium hui bila član Gondwanatheria – slabo poznate izumrle porodice sisara, mada je bila mnogo veća od svojih srodnika iz ove grupe, dostižući veličinu oposuma.

Otkrivena madagaskarska "luda zver" 2

I dok na današnjim rekonstrukcijama podseća na jazavca sa brkatom njuškom, veliki broj njenih karakteristika ne može se pronaći ni na jednoj drugoj životinji. Recimo, „luda zver“ je imala lobanju punu rupa, koje su verovatno pravile mesta za gomilu nerava i krvih sudova koji su vodili do nosa.

Njeni zubi izgledali su drugačije nego kod drugih sisara, a imala je i više pršljenova nego njeni srodnici. Takođe čudno bilo je i njeno držanje, jer iako je imala prave prednje udove poput današnjih sisara, njeni zadnji udovi širili su se na stranu, kao kod aligatora.

Naučnici misle da ova jedinstvenost „lude zveri“ dolazi od toga što je ova vrsta barem 20 miliona godina evoluirala na Madagaskaru u jednoj vrsti izolacije.

Ovo ogromno ostrvo odvojilo se od druge kopnene mase pre nekih 88 miliona godina, tako da su se životinje na njemu milionima godina razvijale u drugačijem ambijentu i sasvim odvojeno od kontinenta.

„Dugo izlovana mesta daju vrlo jedinstvene rezultate u biologiji“, kaže Ružije. „Ovi fosili nastavljaju da nas podsećaju na neočekivane forme i oblike koje evolucija može preuzeti tokom dugih vremenskih perioda na izolovanim mestima. Adalatherium je životinja kojoj zaista nema pravog pandana.“

I mada otkriće „lude zveri“ predstavlja veliki napredak u razumevanju gondovanaterijanske porodice sisara, i dalje se ne zna dovoljno o životinjama iz ovog vremena na južnoj polovini Zemljine kugle.

„Adalatherium je samo jedan deo, ali važan deo, u veoma velikoj slagalici evolucije prvih sisara na Južnoj hemisferi“, ističe Kraus. „Nažalost, većina delova još uvek nedostaje.“

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs