Šestu nedelju zaredom Velika Britanija ima višu stopu smrtnosti od proseka, ali kovid-19 nema najveći udeo. Stručnjaci kažu da je godinu i po dana narušenih zdravstvenih usluga počeo da naplaćuje dug.

Podaci za avgust Kancelarije za nacionalnu statistiku Engleske i Velsa zabeležili su 10.372 smrtna slučaja, što je 1.270 slučajeva, ili 14% više od petogodišnjeg proseka za taj period.

Od spomenutih 1.270 slučajeva „viška“, samo 544 se može pripisati kovidu, dok su ostali posledica drugih bolesti i uzroka.

Podaci iz zdravstvenog sistema ukazuju na značajan porast srčanih oboljenja, dijabetesa i ciroze, a stručnjaci kažu da počinju stanja koja u prošlosti zbog pandemije nisu bila adekvatno lečena – zbog odloženih intervencija, zbog pacijenata koji nisu dolazili na pregled – da rezultira smrću.

Stručnjaci kažu da su možda tokom leta visoke stope mortaliteta delom bile posledica vrućeg vremena, ali pošto to više nije slučaj, očigledno je da se mora obratiti pažnja na činjenicu da je sve propušteno i poremećeno tokom akutne korona krize.