Američki kongresmen i albanski lobista Eliot Engel izjavio, uoči razgovora Beograda i Prištine u Beloj kući, da bi konačni dokument trebalo da dovede do uzajamnog priznanja Kosova i Srbije, ali sumnja da se tako nešto može postići jer se, kako je rekao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić usprotivio stavljanju uzajamnog priznanja na sto.

– Srpska delegacija je iznela da će razgovori biti deo pregovora o ekonomskim pitanjima. Iako nema ništa loše u ekonomskom rastu i ekonomskom razvoju, politički sukob zahteva politička rešenja – naveo je Engel u saopštenju, a preneo „Radio slobodna Evropa“.

Kaže i da su predstojeći razgovori izmedu čelnika Kosova i Srbije u Vašingtonu pozitivan korak, ali smatra da bi konačno rešenje trebalo da sadrži neke ključne principe.

Engel smatra da „konačni sporazum“ treba da otvori put ka tome da Kosovo i Srbija budu deo severnoatlantskih struktura, uključujući Evropsku uniju i NATO, kao i da garantuje punopravno članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i drugim važnim međunarodnim organizacijama.

Prema njegovim rečima, Kosovo zaslužuje normalnu budućnost, u kojoj ljudi mogu slobodno da putuju i da budu blizu svetskih demokratija, uključujući i SAD.

On je naveo i da je premijer Kosova Avdulah Hoti predstavio jasne ciljeve za pregovore, međusobni sporazum, bez ugrožavanja teritorijalnig integriteta Kosova.