Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, na tehničkom nivou, da sve što je dogovoreno mora i da se ispoštuje.

„Svi sporazumi, ispregovarani i potpisani moraju da se poštuju. Garant Briselskog sporazuma je Evropska unija, na tom sporazumu je i njihov potpis. To je početak i kraj toga“, odgovorila je Brnabić na pitanje novinara u vezi sa nastavkom dijaloga.

Poštujem sve deklaracije koje donese Skupština

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da kao predsednica vlade poštuje sve deklaracije koje je usvojila Skupština Srbije, pa tako i Deklaraciju o Srebrenici iz 2010. godine.

Na komentar novinara da se bliži godišnjica zločina u Srebrenici, da su svi procesi u Haškom tribunalu gotovi u vezi sa Srebenicom i pitanje kako se sada gleda na taj zločin i da li će Srbija u nekom momentu priznati genocid i da li i dalje za nas važi deklaracija o Srebrenici usvojena 2010. godie u Skupštini Srbije, premijerka je odgovorila:

„Ne bih sada u prisustvu franacuskog ambasadora (na aerodromu Nikola Tesla gde su predstavljeni aktuelni radovi francuskog koncesionara) odogovarala na to pitanje. Što se tiče deklaracije, sve deklaracije koje je usvojila skupština su za mene obavezujuće kao predsednicu vlade“.

Istakla je da je Narodna skupština zakodnova vlast i u svemu iznad izvršne vlasti.

„Tako da moram da se vodim onim što skupština kaže i donese“, dodala je Brnabićeva.

Deklaracija o Srebrenici ili Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici Narodne skupštine Srbije je deklaracija, usvojena za vreme vlasti predvođenom Demokratskom strankom bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, kojom Narodna skupština osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde i traži i od ostalih država na prostoru bivše Jugoslavije da na isti način osude zločine nad srpskim narodom.