Mandatar za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je danas da se o novoj vladi ne razmišlja na način da što više resora sačuva za vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS).

„Ne razmišljamo u smislu da vidimo šta ćemo da sačuvamo za Srpsku naprednu stranku a da onda vidimo šta ćemo da podvalimo koalicionim partnerima. Razmišljamo šta možemo da uradimo za građane Srbije, o jasnim prioritetima“, kazala je Brnabić za televiziju Hepi.

Ona je ponovila da će se na sednici Predsedništa SNS-a govoriti o ministrima i da o tome neće govoriti pre toga.

Kako je navela, „prvi prioritet“ vlade biće da „zada udarac mafiji“ a da istovremeno sačuva bezbednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Brnabić je kazala da je sastanak sa predsednikom Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandrom Šapićem bio izuzetno dobar, navodeći da ga pre tog sastanka nije poznavala.

Brnabić: Sudstvo nezavisno, dokaz je to što su režimski mediji na udaru pravosuđa

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da u najavljenoj borbi protiv mafije „Vlada ne može biti odgovorna za sve“, navodeći da je ona predsednik izvršne vlasti a da postoje zakonodavna i sudska od kojih će ishod te borbe takođe zavisiti.

Ona je, na televiziji Hepi, ukazala da je sudska vlast nezavisna, o čemu svedoči to što su funkcioneri SNS osuđivani u svim procesima koji su pokretani protiv njih, kao i da su i svi „režimski mediji na udaru pravosuđa“.

Brnabić je izjavila da „na efikasnost sudstva Vlada ne može da utiče a da kada se obračunavate sa mafijom morate da imate jako nezavisno sudstvo“.

„To nije ni do predsednika ni do vlade, to je do sudstva“, rekla je Brnabić i dodala da je dokaz tome da je sudstvo nezavisno to što „nije bilo presude u kojoj je suđeno u korist ministra ili Srpske napredne stranke (SNS)“ i da u prethodnom periodu „kada god je neko tužio ministra ili člana SNS taj je pobedio“.

Prema njenim rečima i „svi režimski mediji su na udaru pravosuđa“ i morali su da plaćaju kazne u prethodnom periodu u različitim sporovima koje su pokretali opozicioni političari.

„U svakom pojedinačnom slučaju suđeno je da ti mediji moraju da plate kaznu nadoknadu štete“, kazala je Brnabić. Ona je dodala da je to rekla komesaru za proširenje EU Oliveru Verhelju, od koga je povodom izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija zatražila da joj da „primere tog političkog uticaja“.

Brnabić je rekla da se iz republičkog budžeta svake godina izdvaja deset do 13 miliona evra za kazne za suđenje u nerazumnom roku, i da toga ne bi bilo da je ona, kao predsednica prethodne Vlade, imala uticaja na sudstvo.

„Ne mogu da pozovem nekog sudiju i da kažem – jeste normalni, sudite brže. Ako imam političkog uticaja na pravosuđe zar ne bi kao predsednica Vlade rekla, ma sudi kako sudiš samo sudi na vreme“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je od Varheljija tražila da joj da „konkretne primere koji je to politički uticaj (na sudstvo) i kada je predsednik Aleksandar Vučić pozvao nekog sudiju da mu kaže kako da sudi“.

„Izveštaj je u nekim oblastima toliko neobjektivan, kao ponavljanje uticaja na sudstvo, kao sloboda medija, gde sam rekla dajte mi primer. Sloboda medija, recite mi tačno kako ne postoji sloboda medija u Srbiji. Svaki dan imamo medije koji mogu da kaži šta god žele“, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da je bezbednost novinara za vladu koju je ona predvodila bila „crvena linija“ i da su „u maksimalno kratkom roku uvek identifikovani i procesuirani one koji su napadali medije“.

„Radili smo na tome da se svaki ludak koji je pretio novinaru procesuira. Nismo uspeli da identifikujemo svakog ko je pretio porodici predsednika (Aleksandra Vučića) ali smo identifikovali pretnje novinarima“, rekla je Brnabić i dodala da ne može da utiče na to kako izgleda suđenje u tim procesima.