Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je vanredno stanje u Srbij zbog epidemije korona virusa bilo uvedeno u martu, iako je tada bilo manje zaraženih u apsolutnim brojevima nego sada, zato što tada niko nije bio spreman za prvi talas koji se širio Evropom kao cunami, i zato što u početku nije bilo dovoljno testova i respiratora i zdravstvenih kapaciteta.

„Na samom početku ceo svet je bio iznenađen ovim virusom i niko nije bio pripremljen. Virus se brzo širio, a mi smo bili među poslednjim zemljama Evrope gde je virus ušao. Zbog toga smo mogli da vidimo iskustva drugih zemalja, a posebno u Italiji i Španiji, gde su kapaciteti bili premali“, rekla je ona na konferenciji odgovarajući na pitanje novinara zašto se sada ne uvodi vanredno stanje kao pre kada imamo više pozitivnih.

Kisić Tepavčević kaže da je su najugroženiji bili najstariji i oni u staračkim domovima i da je prioritet države bio da se preventivno deluje merama i da se to spreči u početku.

Prvi talas korone se čirio kao cunami i mi smo hteli da razvučemo epidemiološku krivu, dodala je ona.

Ističe da su u međuvremenu nabavljeni testovi i respiratori, otvorene su nove laboratorije i otvoreni novi kapaciteti.