Posle skoro godinu dana, od kad je počela epidemija u Srbiji, nepopularno je da se govori o distanci, nošenju maski, da ne treba da se ide na zimovanje i da se putuje, kazala je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

– Moje dete je možda jedino u razredu, koje nije išlo na zimovanje i ljuta je na mene. Ali kada pričam sa kolegama, koji rade u crvenoj zoni preumorni su, na izmaku snage. Jesam lekar, ali nikada nisam radila u crvenoj zoni.

Treba probati koliko su to nehumani uslovi rada. Onda tim kolegama na Kriznom štabu postavi se pitanje da li bi trebalo popustiti mere – kazal je Kisić za TV K1.

Srbija ima razlog za optimizam

Kako je istakla, Srbija ima razlog za optimizam jer vakcinacija ide dobro, ali da virus stalno upozorava da je tu, da nema mesta za opuštanje, jer je broj novozaraženih na dnevnom nivou juče bio oko 2.500.

– Mi imamo razloga za optimizam, idemo u dobrom pravcu, ali ne smemo da se opuštamo. Do sada smo se samo sklanjali, nosili masku, sada imamo priliku da nešto aktivno uradimo da krenemo u protivnapad sa vakcinom – navela je Kisić.

Da bi se sprečilo epidemijsko širenje bolesti, ističe, potrebno je da 60 do 70 odsto populacije razvije imunitet.