Rebeka Fabrici, otpravnica poslova britanske ambasade u Beogradu, pozdravila je ambicije Srbije da do 2030. godine smanji za 33,3 odsto emisiju štetnih gasova.

U autorskom tekstu za Blic povodom samita o klimatskim promenama koji je održan u organizaciji Velike Britanije, UN i Francuske, a kojim je simbolično obeleženo pet godina od istorijskog Pariskog sporazuma, Fabricijeva je ocenila da su ambicije Srbije pomak na bolje u odnosu na Parisku konferenciju 2015. godine i tadašnji cilj Srbije da smanji emisiju štetnih gasova za 9,8 odsto.

Direktna povezanost između klimatskih promena i pandemije korona virusa, potvrđena je u nedavnom istraživanju Beogradske otvorene škole (BOŠ), pokazuje da ciljevi deklarisani na Pariskoj konferenciji nisu apstraktna lista želja već jedno od najvažnijih životnih pitanja koje se direktno tiče zdravlja i dobrobiti svakoga od nas, ukazala je Fabricijeva.

„U periodu oporavka od pandemije svaka država će imati izbor između postavljanja temelja za kvalitetan inkluzivan, održiv razvoj i otvaranje radnih mesta u privrednim granama budućnosti ili zatvorenosti u prevaziđenim modelima i gušenja u zagađenju koje može potrajati decenijama i imati nesagledive posledice“, predočila je Fabrici.