Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetili su izložbu Državnog arhiva Srbije „Srbi i Nemci, Nemačka i Srbija u 19. veku“, priređenu u Palati Srbija.

Direktor Državnog arhiva Srbije Miroslav Perišić predstavio je gostima dokumenta o kulturnim, ekonomskim i diplomatskim odnosima koji su obeležili veze dva naroda i države u 19. veku.

Merkel i Vučić su imali priliku da vide dokumenta o boravku u Berlinu Vuka Karadžića 1823. i kneza Mihaila Obrenovića 1844. godine, beležnicu Laze Lazarevića sa studija medicine u Nemačkoj, prevode knjiga Branislava Petronijevića na nemački jezik, saopštio je Državni arhiv Srbije.

Oni su mogli da vide i dokumenta o osnivanju katedre za nemački jezik na Liceju u Beogradu i o školovanju srpskih vojnika u Berlinu, u vreme vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića.

Posebnu celinu dokumenata sačinjavaju izveštaji srpskih poslanika u Berlinu, počev od 1881. godine, zatim Konzularna konvencija iz 1881. godine, Trgovinski ugovor iz 1882, dokumenta o angažovanju saksonskih radnika u rudniku u Majdanpeku i brojna druga dokumenta iz 19. veka, navodi se u saopštenju.

Merkel je došla u posetu Srbiji i razgovarala sa Vučićem u četiri oka.