U Srbiji se danas, 21. juna, održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Građani, tako, danas glasaju za nov sastav Skupštine Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i više lokalnih samouprava. 

Više nije ni nepoznato, a ni čudno to što se dva izborna mesta u Srbiji nalaze u parohijskom domu u Busijama, u opštini Zemun. Kao i prethodnih puta kada su se održavali izbori u našoj zemlji tako su i ove godine meštani Busija glasali u prostorijama crkvenog kompleksa, ali sada uz poštovanje propisanih epidemioloških mera.

Ispred parohijskog doma reporteri „Blica“ su već u prepodnevnim satima zatekli dva formirana reda za biračka mesta 100 i 101. Svi su se tu danas okupili kako bi ispunili svoje građansko pravo i glasali na redovnim parlamentarnim i lokalnim izborima.

Iako je nedeljno prepodne za vernike uobičajena poseta crkvi, sada su se na ovom mestu meštani okupili i zbog glasanja.

FOTO: ALEKSANDAR SLAVKOVIĆ / RAS SRBIJA

Dva reda komisije, dva reda glasača, četiri kutije koje su se polako punile glasačkim listićima i žamor među meštanima koji se nisu dugo videli – tako je danas izgledalo prepodne u prostorijama parohijskog doma u Busijama.

Kako su reporterima „Blica“ rekli iz izborne komisije, glasanje za sada protiče u najboljem redu, bez incidenata i nepravilnosti, a izlaznost je uobičajena, kao i prethodnih godina.

Zidovi ovog biračkog mesta nisu uobičajeni, već su ukrašeni ikonama svetaca i manastira pa se na trenutak i izgubi pojam o samom glasanju i nameni zbog koje ste došli.

FOTO: ALEKSANDAR SLAVKOVIĆ / RAS SRBIJA

Iako je i dalje epidemija korona virusa, prostorija parohijskohg doma koja je sada pretvorena u biračka mesta bila je ispunjena ljudima koji su čekali svoj red za glasanje, većina njih je nosila zaštitne maske, ali ono što je moglo da se primeti jeste da se socijalna distanca nije u potpunosti poštovala.

Nejasno je da li su svi jedva čekali da stignu na red i obave svoje građansko pravo što pre ili su jednostavno zaboravili na poštovanje socijalne distance.

FOTO: ALEKSANDAR SLAVKOVIĆ / RAS SRBIJA

Ukoliko nemate masku, ona vam je obezbeđena na samom ulazu. I ako ih ima dovoljno za sve, pojedini nisu hteli da stave masku uz pitanje „da li je to obavezno“ i uobičajeni komentar „neće virus mene, pustite me da glasam“.

Bilo je i onih koji su posle glasanja krenuli put crkve kako bi obavili i versku dužnost, koja je uobičajena za nedeljno prepodne.

FOTO: ALEKSANDAR SLAVKOVIĆ / RAS SRBIJA

– Prvo sam glasala, a sada ću da idem i da zapalim sveću, da nam svima bude bolje – rekla je za „Blic“ jedna od meštanki ovog naselja.

Podsećamo, crkva je, inače, centar ovog naselja, budući da se u parohijskom domu nalazi ambulanta, a ovo nije prvi put da je ustupila svoje prostorije za izbore.

– Prvi put se ovde glasalo 2005. godine, čim je izgradnja parohijskog doma bila završena. Ustupili smo ga našim sugrađanima, to su naši ljudi i naša država – rekao je ranije za „Blic“ prota Milorad.