Ivan Kontić, osumnjičen za brutalno premlaćivanje Miljana Mandića, u sredu je na saslušanju pred sudijom za prethodni postupak Višeg suda u Novom Sadu rekao da nije pobegao iz Srbije, već da je u Crnu Goru otišao pre pokretanja bilo kakvog postupka protiv njega.

On je u utorak izručen iz Crne Gore zbog sumnje da je 24. avgusta premlaćivanjem Miljana Mandića u Novom Sadu, prema tvrdnjama tuzilaštva pokušao da ga ubije, za šta je istraga protiv njega pokrenuta tek 12. septembra.

– Petnaest dana nakon događaja je Kontić boravio u Novom Sadu i vodio normalan život i niko ga povodom toga nije tražio, a u Crnu Goru kod roditelja je otišao u vreme kad nije bilo nikakvog krivičnog postupka protiv njega. Nigde nije bežao – prenela je Tanjugu njegov advokat Zora Dobričanin.

Ona je apelovala na poštovanje prezumpcije nevinosti koja je, kako kaže, prema njemu mnogo puta brutalno prekršena od gotovo svih koji su se „dohvatili njegovog imena u prethodna tri meseca“.

Kontić je dao iskaz sudiji na okolnosti koje se tiču pritvora, a odluka o pritvoru će biti doneta danas, precizirala je za Tanjug portparol suda Jelena Ostojin.

Njemu je pritvor određen u septembru dok je bio u bekstvu, a sada treba da bude odlučeno da li ta odluka ostaje na snazi, s obzirom da tužilac smatra da postoji opasnost od bekstva.

Advokati: Optužbe za pokušaj ubistva? Mrtvo slovo na papiru

Kontićevi branioci su međutim juče osporavali postojanje bilo kog razloga za pritvor, tvrdeći da ne postoji osnovana sumnja da je izvršio krivično delo pokušaj ubistva.

– Ta optužba je samo mrtvo slovo na papiru bez ijednog jedinog dokaza. Takođe, iz spisa predmeta je očigledno da se u tu subotu 12. septembra postupalo kršenjem svih pravila postupka od svih redom tadašnjih učesnika u postupku u jednoj očigledno haotičnoj atmosferi pod ogromnim pritiskom – rekla je Dobričanin Nikodinović.

Podsetila je da je Kontić nakon hapšenja u Podgorici u oktobru tražio da bude izručen Srbiji po skraćenom postupku iz Crne Gore kako bi sto pre došao pred sud i dokazao da je u pitanju „smišljen scenario te da su organi gonjenja naseli na stručno izveden spin protiv njega od strane očigledno nekog uticajnog pojedinnca ili centra moći“.

– Jer kako drugačije objasniti toliku paniku koja počinje tog 12. septembra dvadeset dana nakon događaja – napomenula je advokatica.

Danas odluka o pritvoru

Nakon saslušanja Kontić je vraćen u pritvor Okružnog zatvora u Novom Sadu, a odluka o pritvoru se očekuje danas.

Kontić će pred tužioca biti izveden u petak, 11. decembra u 13 sati radi saslušanja u vezi sa krivičnim delom za koje se tereti, rečeno je Tanjugu u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, koje vodi istragu protiv njega zbog sumnje da je 24. avgusta britalnim premlaćivanjem Miljana Mandića pokušao da ga ubije.