Prema istraživanju javnog mnjenja koje je sproveo Institut za evropske poslove, od svih političara građani najviše veruju Aleksandru Vučiću, a među članovima odlazeće vlade premijerki Ani Brnabić, za koju se opredelilo 25,4 odsto ispitanih, i Ivici Dačiću, 18,6 odsto, dok su ostali clanovi Vlade navodeni u manje od 3 odsto slučajeva.

Ispitanici najmanje veruju Bošku Obradovihcu, Vojislavu Šešelju i Draganu Ðilasu, kojima poverenje poklanja, odnosno koje su naveli u istraživanju, svega po 0,1 odsto ispitanih građana.

Generalno, građani se većinski izjašnjavaju da ne veruju političarima, bez obzira da li je reč o vlasti ili opoziciji, skoro 60 odsto ispitanih.

Kad je reč o strankama, najviše veruju Srpskoj naprednoj stranci, kaže „glas“ javnog mnjenja.

Prema istraživanju, najviše ispitanih u dosadašnjoj vladi veruje premijerki Brnabić, a potom Dačiću, s tim što je ona ocenjena sa prosečnom ocenom 3,3 a Dačić je ocenjen sa 3,4.

Premijerka i dojučerašnji prvi potpredsednik vlade imaju naviše prosečne ocene, kao i najveći procenat učešća ocene 5, kada je u pitanju evaluacija njihovog rada.

Prate ih ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sa srednjom ocenom 3,0, dok prosečnu ocenu 2,9 dele ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar finansija Siniša Mali.

Iza njih su, sa ocenom 2,8 ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović; ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Građani su prosečnu ocenu 2,7 dali ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, ministru prosvete Mladenu Šarčeviću i ministru za evropske integracije Jadranki Joksimović.

Ministar rudarstva Aleksandar Antić i ministar za rad Zoran Đordević dobii su 2,6.

Prosek od 2,5 dobili su ministar privrede Goran Knežević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popovic, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružic, ministarka pravde Nela Kuburovic i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevic.

Najnižu prosecnu ocenu koja iznosi 2,4 dobio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Istraživanje javnog mnjenja o političkim stavovima građana, Institut za evropske poslove sproveo je u martu na reprezentativnom uzorku od 1.207 građana, u saradnji sa Ninamediom.