Spakovani koferi, šeširi na glavama, desetine nesuđenih turista spremnih da krenu put Grčke stiglo je danas nešto nakon 15 časova na autobuski terminal ispred Muzeja Jugoslavije na Dedinju.

Sve je bilo spremno da se ukrcaju u autobus i krenu put omiljenih grčkih letovališta kada je, kako za njih, tako i za zaposlene u turističkoj agenciji stigla šokantna vest da Grci ne puštaju srpske turiste da uđu u zemlju!

I da će takva situacija biti, najverovatnije, sve do 1. jula!

Polazak je bio planiran za 16.00 časova, međutim, već oko 15.30 počeli su da zvone telefoni koji su pokvarili idilu. Na ovaj način turistička agencija je obavestila svakog pojedinačnog putnika da je put otkazan!

– Rekli su nam da je aranžman otkazan, da su Grci zatvorili granice za Srbe – rekla je kratko za „Blic“ jedna od revoltiranih putnica.

Usledila je lančana reakcija desetak besnih, razočaranih, ali i na kraju bespomoćnih turista.

„Kako otkazujete tako u minut do dvanaest!“, „Zašto niko nije došao da nas obavesti?“, „Ko će nam vratiti novac i vreme koje smo potrošili da dođemo ovde?“, bile su samo neke od rečenica koje su se mogli čuti među nesuđenim putnicima.

Posle inicijalnog šoka, grupica je nastavila da razmišlja o tome kada bi, i na koji način, ipak, mogla da ode do željene Grčke. Već na prvi pogled bilo je jasno da ne odustaju od letovanja i pored ovako iznenadne i šokantne odluke grčkih vlasti.

– Bilo je planirano da idemo preko Bugarske, ali sad čujem da su tamo na granici kolone duge 12 kilometara. Ovo je strašno! Samo sam htela da odem na more, uzela sam odmor u firmi zbog letovanja… Ali eto, možda je bolje ovako nego da su nas vraćali sa granice – rekla je jedna od nesuđenih turistkinja pomirena sa odlukom grčke Vlade.

Atmosferu su, barem na kratko, popravile informacije iz turističke agencije.

– Iz agencije su mi rekli da postoji mogućnost da sutra krenemo, jer su u toku neki pregovori sa Grčkom. Nadamo se da će se stvar razrešiti, da ćemo ipak otputovati.