Kipar je jedna od država koja čvrsto podržava Srbiju po pitanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao što to čini i Srbija prema Kipru, izjavio je danas srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Nakon završetka zvanične posete Kipru i svoje prve posete nakon stupanja na novu dužnost, ministar je srpskim medijima u Nikoziji rekao da je tu nepromenjenu poziciju Srbije po pitanju podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kipra preneo i svom kolegi Nikosu Hristodulidisu.

“Pored toga, Kipar je i jedan od najvećih zagovornika prijema Srbije u Evropsku uniju i neko ko se trudi da nam na svakom koraku i u svakoj prilici pruži pomoć i podršku na našem evropskom putu”, rekao je Selaković.

Izrazio je zadovoljstvo što je u prvoj bilateralnoj poseti bio u prijateljskoj i bratskoj državi kao što je Kipar i dodao da Srbe sa Kipranima vezuje sličan mentalitet, kultura, ista religija, veze iz prošlosti, ali i zajednički problemi na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Takođe, dodaje ministar, vezuje nas i budućnost, jer je, naglašava, strateško opredeljenje Srbije upravo evropska budućnost.

“Mnoga iskustva koja Kiprani mogu da nam prenesu na tom evropskom putu i ona su za nas više nego dragocena”, istakao je Selaković.

Kaže da je sa svim zvaničnicima sa kojima se sastao na Kipru govorio upravo o toj podršci koju Kipar pruža Srbiji, ali i o tome koliko bi ona mogla da bude i veća ukoliko bi nastavili da intenziviramo naše veze.

“Uveren sam da ćemo u nastupajućem period uz još jaču i bolju saradnju na svim poljima pomoći jedni drugima da nam bude još bolje kao dvema državama”, zaključio je Selaković.

Ministar Selaković sa kiparskim arhiepiskopom Hrizostomom Drugim

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković nastavio je danas zvaničnu posetu Kipru susretom s kiparskim arhiepiskopom Hrizostomom Drugim.

Sastanak je održan u Arhiepiskopiji u Nikoziji, gde je šef srpske diplomatije poklonio Hrizostomu fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, najstarije srpske ćirilične knjige napisane u poslednjoj četvrtini 12. veka.

 

hrizostom, drugi, kipar

Ministarstvo spoljnih poslova

Takođe, Selaković je poklonio i fotografiju arhiepiskopa Hrizostoma s nedavno preminulim srpskim patrijarhom Irinejem, koja je nastala kada je arhiepiskop boravio u Beogradu. Od kiparskog arhiepiskopa, Selaković je dobio srebrnu ikonu prva dva apostola koji su došla na Kipar i „otvorili vrata“ hrišćanstvu.

Ministar Selaković je pre razgovora sa arhiepiskopom obišao crkvu Svetog Jovana koja se nalazi pri Arhiepiskopiji.

Selaković i Fotiui o povezivanju srpske i kiparske dijaspore

Posetu Kipru Selaković je završiti sastankom sa predsedničkim komesarom Fotisom Fotiuom zaduženim za humanitarna pitanja i prekomorske Kiprane, kao i susretom sa članovima Društva srpsko-kiparskog prijateljstva.

Selaković je s Fotiuijem razgovarao o povezivanju Srba i Kiprana u dijaspori.

Selaković i Fotiui su se saglasili da bi trebalo bilateralni memorandum o saradnji Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Kancelarije komesara predsednika Kipra za dijasporu proširiti na trilateralni sa Grčkom, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu nakon tog sastanka.

Komesar je ponudio podršku Srbiji u deljenju iskustva o organizovanju dijaspore, kako bi i srpska dijaspora bila bolje organizovana, poput kiparske.

Sagovornici su zaključili da ima puno prostora za povezivanje srpske i kiparske dijaspore u zastupanju i promociji dve države u inostranstvu.

Istakli su da bi najviše pažnje trebalo posvetiti povezivanju mladih kroz učenje istorije, jezika, kulture, ali i na povezivanje poslovnih ljudi i biznisa.

Srpsku zajednicu na Kipru čini oko 2.000 ljudi.