Rezultati izbora 2020. se još puše koliko su vrući, ali se već naziru prvi zaključci. Kampanja za koju su mnogi tvrdili da je „nikad dosadnija“, a rezultati „nikad izvesniji“, ipak je iznedrila nekoliko šokova.

1) SNS prezadovoljna, sa mrvicom žala

Ne možeš biti nezadovoljan kad osvojiš preko 60 odsto glasova na izborima, ali ostaje osećaj da su se naprednjaci nadali znatno većoj izlaznosti iznad psihološke granice od 50 odsto. U ovom trenutku se prognoze kreću baš oko 50 odsto – zavisno od toga koga pitate.

2) Metafizika bojkota

Bojkotaši će biti donekle zadovoljni ako izlaznost zaista bude bila ispod 50 odsto, ali postavlja se pitanje – šta s tom činjenicom ako je i bude? Malo je verovatno da će bilo koji veliki igrač na međunarodnoj sceni oceniti buduću vladu SNS kao nelegitimnu zbog toga.

3) Džaba nizak cenzus

Uprkos smanjenju magične granice na samo 3 odsto glasova, opet su, za sada, samo 3 liste uspele da je pređu (SNS, SPS, Šapić). Ostatak biračkog tela je ostao isuviše rascepkan.

4) Džaba urbana fensi politika

Liste koje se diče građanskom politikom ne da trenutno nemaju potencijal da iz temelja uzdrmaju političku scenu, već ni da dobace blizu cenzusa: Sergej Trifunović je ispod 2 odsto u trenutku pisanja ovog teksta, UDS (Čomić, Čanak) je jedva na 1 odsto, a 1 od 5 miliona i, posebno, Čeda Jovanović, statistička su greška. Potrebna je drastična promena pristupa „urbane fensi politike“.

5) Postoje živi ljudi i van Beograda

Vidljiv efekat bojkotaške kampanje je zabeležen isključivo u Beogradu i po ko zna koji put se pokazuje se da politika koja komunicira jezikom kruga dvojke nema izgleda za uspeh u celoj Srbiji. Ako opozicija želi bilo kakav uspeh u budućnosti, mora da zavrne rukave i krene iz unutrašnjosti. Nije fensi, nije glamurozno, ali će morati.

Ovako su govorile ANKETE PRE IZBORA

6) Zlatna sredina je zaista zlatna

Izborni uspeh Aleksandra Šapića je dokaz da „nit smrdi, nit miriše“ može da bude recept za uspeh u Srbiji 2020. Šapić nije baš SNS, ali ne ulazi ni u klinč sa opozicijom. Mirna kampanja bez amplituda i skandala, poput onih koje je forsirao Sergej Trifunović, donela mu je najveći politički uspeh u karijeri.

7) Izgibe Sergej

Suštinska suprotnost slučaju Šapić. Mnogo amplituda, mnogo skandala, mnogo medijske eksponiranosti… I opet ništa. Građanska Srbija mora ozbiljno da se zamisli šta radi. Ne može malo bojkot, malo ne; malo partizani, malo četnici. U svakom slučaju, Sergejev debakl je najviše usrećio jednu osobu – Dragana Đilasa.

8) Malo je reći da izgibe Čeda

Nekadašnja zvezda i udarna igla srpske politike se sveo na statističku grešku (otprilike 0,3 odsto), zanimljivu samo u TV duelima sa Cecom i Šešeljom. Dovoljno rečeno.

9) Ko je taj POKS?

Pokret obnove kraljevine Srbije, odnosno monarhisti, imali su veoma snažnu i primetnu kampanju na svim raspoloživim kanalima. Analitičari će danima lomiti glavu utvrđujući čime je to POKS animirao birače i stigao na prag cenzusa.

10) Šešelj je jak kao Milica Zavetnica

Hvala bogu, biračko telo ekstremne desnice je usitnjeno taman toliko da ne može da dobaci do parlamenta. Kakva divna okolnost! SRS je završio na oko 2 odsto, Zavetnici na 1,6, a Levijatan na 0,8.

11) Žene, glasajte za mene

Vučić je veliki deo poruka u izbornoj kampanji usmerio na žensko biračko telo. Večeras je ponosno objavio da se, prema internim istraživanjima SNS, u ukupnoj masi od oko 2 miliona glasova SNS nalazi čak 62 odsto žena. To čini impresivnih 1,2 miliona ženskih glasova.

blic.rs