Da je u kovid bolnicama u starom delu Kliničkog centra u Nišu jutros bilo 85 pacijenata, što je duplo više nego pre dva dana, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović, dok iz Uprave i dalje ne objavljuju podatke. Tiodorović takođe kaže da večerašnja utakmica Kupa koja se igra na „Čairu“ predstavlja rizik.

U danu kada je broj novoobolelih od korone u Srbiji, prema zvaničnim podacima, bio veći od 100, Klinički centar ponovo nije saopštio koliko pacijenata je na lečenju u ovoj ustanovi. Taj podatak izneo je jutros epidemiolog i član republičkog Kriznog štaba Branislav Tiodorović na javnom servisu.

Vranje je i dalje žarište, ali prema podacima koje je izneo Tiodorović dupliran je i broj pacijenata u starom delu Kliničkog centra Niš, gde je pre dva dana prema zvaničnim informacijama bilo 39 obolelih na lečenju.

Zbog te situacije u Vranju koja se održava, oboljenja su tamo značajna, imamo mnogo pneumonija, čak se kaže u podacima od juče, danas i jutros da ih je preko 60, to je veliki broj. Najteži bolesnici se zbrinjavaju u Kliničkom centru Niš, gde je ipak na neki način došlo do nekog smirivanja, jer imamo ovog trenutka, od jutros najnoviji podatak, 85 pacijenata u kovid bolnici u starom delu, među njima imamo 48 pozitivnih potvrđenih, što znači da se ovi drugi pregledavaju, proveravaju i testiraju, pa očekujemo da se ta situacija smiruje – rekao je Tiodorović za RTS.

I dok je govorio za RTS, Tiodorović juče nije odgovorio na pitanja Južnih vesti. Novinari Južnih vesti iz Uprave KC Niš danima ne dobijaju odgovore o situaciji u ovoj ustanovi, a na pozive i poruke ne odgovaraju ni pomoćnici direktora, a direktor Infektivne klinike kaže da nema dozvolu da govori.

Večerašnja utakmica predstavlja rizik

Nišlije su danima pitale da li je bezbedno da publika bude večeras na „Čairu“ i uživo gleda finale Kupa, s obzirom na epidemiološku situaciju i upozorenja lekara da je drugi talas epidemije korone u Nišu. Epidemiolog Tiodorović kaže da ova utakmica jeste rizična za prenošenje virusa.

Današnja utakmica koju ćemo imati čast da pratimo, Kup utakmica između Partizana i Vojvodine, može biti jedan od rizika. S tim što ja napominjem da i manji skupovi kao što su proslave rođendana, svadbe, u zatvorenim prostorima predstavljaju rizik – rekao je Tiodorović.

Ipak, organzatori se nisu predomislili i večeras od 19 sati će finale u Nišu moći da prati 8.600 ljudi.

Igrači Partizana, kako su objavili na Instagramu, biće u karantinu do početka utakmice, dok je sa druge strane publika pozvana da prati finale na stadionu Vojvodine sa ekrana koji postavljaju.

Podsetimo, pre izbora danima niko nije govorio o virusu, osim lekara koji kažu da se epidemija razbuktava, ali su dva dana nakon toga donete nove-stare mere. Tiodorović kaže da su one i do sada važile, ali nošenje maski u prevozu više nije preporuka, već obaveza. Objašnjava da je to bilo neophodno kako bi se građani uozbiljili, jer epidemija nije završena, a posebno su rizični veliki gradovi, kao i Vranje koje je i dalje jedno od žarišta korone.