Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sastao se sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković sa kojom je razgovarao o poštovanju različitosti i značaju ravnopravnosti kao temelju svakog demokratskog društva, kao i o podršci parlamenta na ostvarivanju pune ravnopravnosti svih naših građana i građanki.

Jedna od glavnih tema sastanka bila je preporuka koju je Poverenica upućivala prethodnom sazivu parlamenta, kako bi se budućim izmenama Poslovnika o radu i donošenjem Kodeksa ponašanja narodnih poslanika obezbedilo poštovanje načela zabrane diskriminacije, proklamovano Ustavom i Zakonom. Predsednik Narodne skupštine najavio je da će Kodeks ponašanja narodnih poslanika biti usvojen do kraja godine. Dačić je dodao i da će Narodna skupština 26. decembra razmatrati Redovan godišnji izveštaj Poverenika za 2019. godinu. Janković je pozdravila ove najave i istakla važnost kontinuirane saradnje, imajući u vidu ključno mesto Poverenika za zaštitu ravnopravnosti kao centralnog nezavisnog državnog organa za unapređenje i kontrolu primene principa ravnopravnosti u svim oblastima društvenog života.

Pružajući podršku daljem radu Poverenice i institucije, predsednik Skupštine je istakao važnost poštovanja preporuka ne samo za pojedince, već za celo društvo. „Srbija je čvrsto posvećena demokratiji i poštovanju ljudskih i manjinskih prava, i u tom smislu ćemo i dalje biti saveznik instituciji koja je doprinela da naše društvo napravi velike korake ka ravnopravnosti svih naših građana i građanki“, istakao je Dačić.

Janković i Dačić su saglasni da su dijalog i uvažavanje različitih mišljenja jedan od ključnih uslova za dalji napredak naše države i društva u celini. U razgovoru je takođe bilo reči i o organizaciji drugih vidova saradnje, poput javnih slušanja, dijaloga, itd.

Poverenica je takođe najavila da će u martu 2021. nakon Redovnog, poslanicima biti podnet i Poseban izveštaj o položaju starijih građana i građanki u Srbiji, s obzirom da praksa Poverenika i brojna istraživanja i izveštaji pokazuju da i ova društvena grupa teže ostvaruje pojedina prava i da je izložena diskriminaciji i zanemarivanju, da zavređuje posebnu pažnju javnosti, te da je neophodno unaprediti mere i aktivnosti u cilju poboljšanja njihovog položaja.