Izrarelska ambasada u Beogradu darovaće, povodom jevrejskog praznika svetlosti Hanuke, stotine krofni centrima za brigu o deci, starima i osobama sa invaliditetom u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Novom Pazaru u periodu od 10. do 18. decembra, saopštila je Ambasada.

Darivanjem čuvene poslastice za Hanuku, simbolično će se obeležiti praznik koji slavi pobedu Jevreja Makabejaca nad seleukidskom vojskom i ponovno osvećenje hrama u Jerusalimu 165. godine pre nove ere.

Prema legendi, navodi se, ulja za svećnjak je bilo malo za ponovo uređenje Hrama, ali ono je gorelo čak osam puta duže, osam dana, zbog čega se Hanuka slavi osam dana kao „simbol čuda, nade i svetlosti“.

Centralni čin proslave je paljenje sveća na hanukiji, svećnjaku sa osam glavnih i jednim pomoćnim krakom, a tradicionalna hrana za Hanuku je ona pržena i pripremljena sa dosta ulja, zbog čega su krofne glavni i omiljeni specijalitet, navodi se u saopštenju.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku rabinu Isaku Asielu i svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Srbiji. U čestitki se kaže:

„Srdačno Vam čestitam veliki praznik Hanuku sa željom da se svi paljenjem svećica podsetimo velikog podviga i vrline u očuvanju svoje vere i tradicije.

Neka nas ovaj praznik podseti da smo svi deca jednog Boga i da vođeni tom mišlju damo zajednički odgovor svim izazovima savremenog sveta.

Upravo je ta misao vekovima čuvala jevrejski i srpski narod i pomagala im da odolevaju svim nedaćama i uvek pronalaze pravi put ka boljoj i sigurnoj budućnosti.

Hanuka lesmiha! Neka je radosna Hanuka!“