Predsednik Aleksandar Vučić nakon posete Hramu Svetog Save na Vračaru preneo je novinarima da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrova, bio iznenađen lepotom mozaika, koji se prostire na 15.000 kvadratnih metara, ali i kriptom u hramu u kojoj je sada prvi put bio.

Vučić je naveo da su do sada kriptu videli predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu i da za sve one koji je prvi put vide to “nestvarno izgleda”.

”Rekao sam Sergeju Lavrovu da sam bio u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi i prošao pored bukureštanskog hrama, ali da je naš Hram po unutrašnjosti najlepši. To su tri najveća pravoslavna hrama”, naveo je VUčić i dodao da je obišao sve crkve katoličke, protestantske, kao i držamije.

Kaže i da se Lavrov saglasio sa njim da je Hram Svetog Save na Vračaru koji je Srbija uspela da izgradi uz pomoć Rusije, lepši od Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi i dodao da se Lavrovu čak i spoljna arhitektura u Beogradu više dopada.

“Žao mi je što patrijarh (Irinej) nije živ da vidi ovo”, kazao je Vučićna pitanje koliko je još potrebno vremena da se sve u Hramu završi starešina hrama vladiku Stefan mu je odgovorio da očekuje do Božića bude sve završeno i da Božićna sveta liturgija biti služena u Hramu Svetog Save ukolikoto epidemiološka situacija bude dozvolila..

Predsednik je rekao i da ga čeka danas tet-a-tet sastanak sa šefom ruske diplomatije i ističe da će za razliku od nekih drugih biti dobri domaćini.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pročitao je, prilikom obilaska Hrama Svetog Save, pismo koje je predsedniku Aleksandru Vučiću i srpskom narodu uputio ruski predsednik Vladimir Putin.

Pogledajte šta piše u pismu:

foto: Printscreen

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu završetak radova na mozaiku u Hramu Svetog Savet Save i istakao da je saradnja srpskih i ruskih majstora na tom poduhvatu simbol bratskog prijateljstva i duhovne bliskosti dva naroda.

Ove poruke u pismu koje je uputio predsednik Putina pročitao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posetio Hram Svetog Save na Vračaru, gde su položili cveće na grob nedavno preminulog partijarha Irineja.

„Samo podizanje ove veličanstvene crkve je inspirisalo i ujedinjavalo više generacija Srba koji su hteli da ovekoveče sećanje na Svetog Savu, osnivača SPC i njenog prvog arhiepiskopa, patriotu, prosvetitelja i rodonačelnika nacionalne književnosti“, naveo je Putin u pismu.

FOTO: PRINTSCREEN

Mozaik koji ulepšava zidove Hrama stvorili su srpski i ruski majstori i ta saradnja je veoma važna i simbolična, posebno u kontekstu bratskog prijateljstva i duhovne bliskosti koje od starih vremena ujedinjavaju naše narode, naglasio je predsednik Rusije.

Podsetio je da je patrijarh Irinej poklanjao veliku pažnju radovima u Hramu, kao i da je nakon svog upokojenja i sahranjen u kripti Hrama.

„Hteo bih da ponovim iskreno saučešće povodom njegove smrti. Molim da prenesete najiskreniju zahvalnost svima kojima su doprinosili i koji doprinose podizanju hrama, kao i želje sreće i blagostanja Beograđanima i svim građanima Srbije. , poručio je Vladimir Putin u pismu.

Lavrov je u svoje ime i u ime celog ruskog naroda izrazio saučešće građanima Srbije povodom smrti patrijarha i tople pozdrave.