Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas na „Climate ambition summit 2020“ samitu, koji organizuju UN, Velika Britanija i Francuska.

Ujedinjene nacije, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska ponosne su što su domaćini Samita o klimatskim ambicijama 2020, u partnerstvu sa Čileom i Italijom. Ovo je monumentalan korak na putu ka britanskom domaćinstvu COP26 sledećeg novembra u Glazgovu.

Okupili su lidere koji su spremni da preuzmu nove obaveze za borbu protiv klimatskih promena i ispune Pariški sporazum, pet godina od njegovog usvajanja 12. decembra 2015. godine.

Lideri iz vlade, biznisa i civilnog društva okupiće se na ovom onlajn samitu dok se svet bavi korona virusom, ali nauka je hitna kao i uvek i govori nam da moramo da ograničimo porast globalne temperature na 1,5 stepeni. Znamo da klimatske promene neće čekati. Moramo preduzeti akciju sada, zajedno, za našu planetu, kako bismo mogli da gradimo bolje.

Na Samitu o klimatskim ambicijama 2020. godine države će izneti nove i ambiciozne obaveze u okviru tri stuba Pariškog sporazuma: obaveze ublažavanja, prilagođavanja i finansiranja. Neće biti prostora za opšte izjave.

Ove ambiciozne obaveze dobiće oblik novih nacionalno utvrđenih doprinosa, dugoročnih strategija koje postavljaju put ka neto nultim emisijama; obaveze o klimatskim finansijama za podršku najugroženijima; i ambiciozni planovi prilagođavanja i osnovne politike. Ove obaveze će pomoći u izgradnji zelenog i elastičnog oporavka od COVID-19.

Uticaji klimatskih promena osećaju se u čitavom društvu. Samit će pružiti značajnu platformu za civilno društvo, mlade ljude i predstavnike domorodačkih naroda, od kojih mnogi nesrazmerno doživljavaju uticaje klimatskih promena. Klimatske promene takođe moraju da se rešavaju čitavim sistemima i zato takođe želimo da pružimo platformu za preduzeća, gradove i druge nedržavne aktere koji se udružuju i sarađuju kako bi podržali vlade i ubrzali sistemske promene potrebne za smanjenje emisija i izgradnju otpornosti.

Obraćanje Borisa Džonsona

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas na klimatskom samitu da bi zemlje mogle zajedno da rade na radikalnom smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva.

Boris Džonson

Boris Džonson, Foto: Printscreen

Džonson je izarazio uverenje da je moguće da zemlje sarađuju, promene poljoprivredne prakse i preokrenu proces kojim čovečanstvo vekovima „drži planetu u otrovnom grejaču gasova sa efektom staklene bašte“, prenosi Rojters.

– A istovremeno možemo stvoriti stotine hiljada radnih mesta, milione radnih mesta širom planete dok se kolektivno oporavljamo od korona virusa – rekao je Džonson, prenosi Rojters.

Obraćanje predsednika Kine Si Đipinga

Kina će do 2030. godine pojačati kapacitete za proizvodnju energije vetra i solarne energije do preko 1.200 gigavata, kao i udeo nefosilnih goriva u primarnoj potrošnji energije do oko 25 odsto, rekao je kineski predsednik Si Ðinping, a preneo Rojters.

Si Điping

Si Điping, Foto: Printscreen

Si je o planovima za povećanje udela obnovljivih izvora energije u Kini govorio na virtuelnom samitu UN o klimatskim promenama.