Položen je kamen temeljac za fabriku guma japanske kompanije Tojo tajers u Inđiji, a gradnja te fabrike biće završena do aprila 2022. godine.

Fabrika u Inđiji će do 2023. godine sa oko 560 srpskih radnika proizvoditi godišnje pet miliona Tojo guma, rečeno je ceremoniji na kojoj prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić.

Reč je o jednoj od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju guma koja će napraviti fabriku u Severoistocnoj industrijskoj zoni opštine Indija, na dva kilometra od centra mesta.

– Klijenti naše fabrike u Srbiji biće i Micubiši i VW i BMW – rekao je Vučić koji je podsetio da se Srbija tri i po godine borila za ovu fabriku, u odnosu na evropske zemlje.

Kako je istakao, reč je o investiciji od ogromnog značaja, a da će ta kompanija biti jedan od najvećih izvoznika iz Srbije.

– Izvoz Tojo tajersa biće na nivou od 240 miliona evra, i to će biti jedan od najvažnijih i najmoćnijih izvoznika sa teritorije Srbije – rekao je Vučić.

To su, kaže, ogromni podsticaji za razvoj srpske ekonomije, ali još važnije je, što posle ovog ulaganja, očekujemo i dolazak novih japanskih kompanija.

Precizirao je da je reč o investiciji od 382 miliona evra, što je najveća japanska investicija do sada u Srbiju, zbog čega je zahvalan svima u Japanu koji su radili na tome, kao i svima u našoj zemlji koji su, u žestokoj konkurenciji, uspeli da se izbore za veliku i moćnu kompaniju.

 

– To nije pitanje jednog ili dva sastanka, poregovore smo počeli u maju 2017. godine. Tri i po godine su trajali razgovori i pregorovi da biste jednog giganta doveli u Srbiju, da imate ovako važnu investuticju za Inđuju, Vojvodinu i celu Srbiju – rekao je Vučić.

Poručio je građanima Inđije da je sa ovom fabrikom „njihova budućnost zagarantovana“.

Takaši Šimicu, generalni direktor korporacije Tojo Tajers rekao je da su pažljivo tražili lokaciju, kao i da je konkurencija bila veoma jaka i da su našli „savršeno okruženje u Srbiji“.

– Ne bismo danas bili ovde bez zdušne podrške Vlade Srbije i Opštine Inđija, hvala vam što ste ovaj dan učinili mogućim – kazao je on.

Prema njegovim rečima, nakon osnivanja kompanije, dugo vremena su se oslanjali na japanske pogone, ali kako je poslovanje raslo, počeli su da se šire i van Japana.

– Iako je konkurencija bila jaka, našli smo savršeno okruženje baš ovde u Srbiji – rekao je.

Cilj je, dodao je, da proizvode gume koje će u potpunosti biti rađene u Evropi.

– Plan je da završimo izgradnju fabrike u Srbiji do aprila 2022. godine, kada proizvodnja treba i da počne. Do 2023. godine više od 560 srpskih radnika će proizvoditi gume ovde. Veoma smo zadovoljni što možemo da otvorimo nova radna mesta i pospešimo privredni razvoj Republike Srbije i Inđije. Unapred se radujem danu kada ćemo moći da posetimo Srbiju i pridružimo vam se na proslavi proizvodnje naše prve gume u inđijskom pogonu – zaključio je.

Glavni izvođač radova na izgradnji hale koja će zahvatati oko 20 hektara biće japanska kompanija Takenaka, ali će biti mesta i za naše građevince kao podizvođače. Rok izgradnje je 17 meseci, nakon čega se očekuje da fabrika godišnje proizvodi pet miliona guma premijum klase za tržište Evrope i Rusije.

Aleksandar Vučić Inđija

Foto: Predsedništvo Srbije

Opština Inđija je obezbedila zemljište površine 64 hektara i neophodnu infrastrukturu. Tojo tajers bi, kako je ranije najavljeno, u novom pogonu trebalo da zaposli 537 radnika čije plate će biti iznad proseka u Srbiji.

Japanski gigant osnovan je 1945. godine, sa sedištem grupacije u Osaki. Poslovne aktivnosti grupe zasnivaju se na tri osnovne grane – gume, automobilska tehnologija i hemikalije. Gume Tojo tajers prisutne su u Evropi više od 30 godina.