Virus je ipak još uvek među nama, POLOVINA NOVOZARAŽENIH JE IZ BEOGRADA

Share on facebook
Share on twitter
8020-virus-je-ipak-jos-uvek-medu-nama-polovina-novozarazenih-je-iz-beograda

U Srbiji je u poslednjih 24 sata registrovano 96 novoobolelih od virusa korona, a direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović istakla je da je epidemiološka situacija pod kontrolom.

Jovanović je rekla da je tokom protekla 24 sata na teritoriji Srbije testirano 6.098 osoba, što je visok obuhvat testiranja. Jedna osoba je preminula u poslednja 24 sata, a 17 pacijenata je na respiratorima, rekla je Jovanovićeva za RTS.

Ona je naglasila da je dve trećine novoobolelih sa teritorije Beograda, ali da ima slučajeva zaraze i u Leskovcu, Vranju, Novom Pazaru. Takođe, navela je da je situacija u Vojvodini mirna i stabilna.

Situacija pod apsolutnom epidemiološkom kontrolom

– Aktivnim epidemiološkim nadzorom koji podrazumeva testiranje osoba sa simptomima i onih koje žele testiranje, došli smo do otkrivanja 96 pozitivnih slučajeva. Bez obzira na broj potvrđenih obolelih, imamo situaciju koja je pod apsolutnom epidemiološkom kontrolom – podvukla je Verica Jovanović.

Ona je ukazala da je, ne samo kliničko stanje obolelih drugačije nego u martu i aprilu, već i da novi korona virus ne pokazuje iste karakteristike kao u martu.

Prednjače asimptomatski slučajevi

Prema njenim rečima, mnogo je više asimptomatskih slučajeva i onih s blagom kliničkom slikom. Jovanovićeva je ponovo apelovala na primenu zaštitnih mera kako bi se sprečilo širenje virusa, jer je sada sve na ličnoj odgovornosti, budući da se mora naučiti živeti s virusom, koji je još u okruženju.

Ona je ponovila i da svi koji imaju temperaturu između 37 i 38 stepeni, i ukoliko postoji neki od simptoma respiratornih oboljenja, otežano disanje i neki od težih znakova, treba da se testiraju.

NAJČITANIJE