Severna Koreja je zapretila da će uništiti Sjedinjene Države u slučaju obnavljanja rata na poluostrvu. To je navedeno u poruci ambasade Severne Koreje u Rusiji povodom 70. godišnjice izbijanja Korejskog rata.

Diplomate su primetile da američka vojska“ ove godine sprovodi razne vojne manevre u Južnoj Koreji, čija je glavna svrha raspoređivanje snaga iz inostranstva na Korejskom poluostrvu radi brzog udara na Severnu Koreju, ističe „BulgarianMilitary.com“

Ambasada je takođe podsetila da Severna Koreja ima nuklearne rakete koje mogu da „kažnjavaju svakoga ko se usudi da digne ruku protiv njih“.

– Nova runda Korejskog rata dodaće naročito senzacionalan događaj istoriji čovečanstva, čime će se okončati druga imperija, čije ime su Sjedinjene Države – rekli su predstavnici Pjongjanga.

Sukob dve Koreje

Sukob dve Koreje, Foto: Tanjug / AP

Ministar spoljnih poslova Severne Koreje objavio je da su se odnosi između te zemlje i Sjedinjenih Država pretvorili u beznadežne posle dve godine. Dodao je da se situacija na Korejskom poluostrvu „iz dana u dan menja na gore“.

Prema njegovim rečima, od prvog sastanka američkih i korejskih lidera Donalda Trumpa i Kim Džong Una 2018. godine „nade su ustupile mesto očaju“, a „iskra optimizma za miran prosperitet izumrla je pod pritiskom pesimističke noćne more“.

Rat između Severne i Južne Koreje trajao je od 25. juna 1950. do 27. jula 1953. Pjongjangu su pomogle SSSR i Kina, a na strani Seula, Sjedinjene Države, Velika Britanija i druge zemlje pod zastavom UN učestvovale su u ratu.

Sukob dve Koreje

Sukob dve Koreje, Foto: Tanjug / AP

Tokom tri godine oko 1,3 miliona Korejaca je ubijeno i ranjeno, a Vašington je u ovom sukobu izgubio oko 36 hiljada vojnika. Rat je završen primirjem 1953. godine, koje važi i danas.